ODLAZAK ŽIKE BOGDANOVIĆA: Preminuo dugogodišnji direktor Kinoteke i strip izdavač

A. P.

05. 04. 2021. u 23:10

DUGOGODIŠNjI direktor Jugoslovenske kinoteke, teoretičar umetnosti i strip izdavač Živislav Žika Bogdanović, preminuo je u Beogradu u 89. godini, objavila je Kinoteka.

ОДЛАЗАК ЖИКЕ БОГДАНОВИЋА: Преминуо дугогодишњи директор Кинотеке и стрип издавач

Foto Arhiva

Direktor Kinoteke postao je 1981. i na toj funkciji zadržao se sve do 1990. Objavio je knjige "Veliki vek filma", "Od filma do filma", Rađanje američkog zvučnog filma", "Čudesni svet Đorđa Lobačeva", "Aleks Rejmond ili poslednji put kad smo bili mladi", "Čardak ni na nebu ni na zemlji: nastanak i život beogradskog stripa 1934/1941"...

Bogdanović se dugo i kontinuirano bavio i kritikom i esejistikom u oblasti popularne kulture, posebno stripa, televizije i džeza. Bio je i prvi predsednik Udruženja strip autora Srbije (1986-1992), kao i osnivač i glavni i odgovorni urednik "Pegaza", časopisa o teoriji i istoriji stripa i vizuelnih medija koji se izražavaju grafičkim putem, član redakcije "Filma danas" i stalni saradnik "Filmske kulture" i "Ekrana". Bogdanović je više puta nagrađivan za doprinos razvoju teorije i istorije stripa, a ostaće upamćen i kao urednik koji je prvi izdavao čuvenog "Korta Maltezea" na srpskom jeziku.

U Izdavačkom zavodu Jugoslavije potpisao je kao urednik više od stotinu naslova, uspešno se bavio prevođenjem, a bio je i honorarni predavač na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu (predmet Mediji vizuelne naracije).

Kinoteka je nedavno objavila i njegovu poslednju knjigu "Prijatelji dragi, ne zaboravite ni stare filmove". Nažalost, Bogdanović nije dočekao promociju tog dela u kojem se vratio svojoj prvoj ljubavi - sedmoj umetnosti.

Vreme i mesto sahrane Žike Bogdanovića biće objavljeni naknadno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna