HRABRO O PROBLEMU SVIH ŽENA: U Kikindi pesnikinji Dragani Mladenović uručena nagrada "Dušan Vasiljev"

R. Šegrt

27. 03. 2021. u 06:33

ŽIRI za dodelu književne nagrade "Dušan Vasiljev", koju dodeljuje Grad Kikinda, jednoglasno je odlučio da priznanje za 2020. godinu pripadne Dragani Mladenović iz Pančeva za knjigu poezije "Femicid i druge pesme", u izdanju Kulturnog centra Novog Sada.

ХРАБРО О ПРОБЛЕМУ СВИХ ЖЕНА: У Кикинди песникињи Драгани Младеновић уручена награда Душан Васиљев

Foto Arhiva

Predsednik žirija Ivan Radosavljević i članovi Dunja Ilić i Srđan Srdić, ocenili su da ova knjiga u apsolutnom smislu odgovara angažovanim stremljenjima kakav je Dušan Vasiljev iskazivao tokom čitavog svog kratkog životnog veka, koji god žanrovski obrazac je eksploatisao.

- Zahvalna sam na oceni da nastavljam putem Dušana Vasiljeva, koji je u jednoj pesmi sažeo toliko mnogo, što je san svakog pesnika da uradi. Ovo nije moja prva zbirka angažovane poezije. Ova govori o vrlo neprijatnoj temi, o femicidu (ubijanju žena) o čemu treba otvorenije razgovarati u javnom prostoru. Ja sam počela na pesnički način, ali se time ne zatvara ceo opseg koji nosi ova tema - izjavila je Mladenovićeva.

SRDIĆEVA MISIJA

KNjIŽEVNIK Srđan Srdić se treću godinu uzastopno odrekao honorara koji mu pripada kao članu žirija za dodelu nagrade "Dušan Vasiljev". Iznos od 40.000 dinara ove godine poklonio je Fondaciji "Isaija" koja daje podršku roditeljima i deci oboleloj od retkih bolesti.

- Dajem podršku fondaciji novinara Željka Pantića koji je doživeo strašnu tragediju, njegov sin je preminuo od retkog oblika leukemije, a nakon toga osnovao je fondaciju za pružanje pomoći roditeljima pri dijagnostikovanju retkih i teških bolesti - kratko je objasnio Srdić.

Reč je, po oceni žirija, o izrazito oštroj, na trenutke i neprijatnoj poeziji, izrazito promišljenoj, koja tematizuje ulogu i položaj žena u društvu ženama tradicionalno nenaklonjenom.

USPEH Dragana Mladenović, Foto Arhiva

Foto Arhiva

- Polazeći od leksičkih odrednica i srpske narodne književnosti, Dragana Mladenović u svojoj knjizi stiže do najaktuelnije moguće savremenosti koja njenoj temi žalosno grli u susret, prepoznajući iste obrasce nasilništva, šovinizma, i rodno zasnovanog terora kom su žene u ovako zasnovanoj zajednici izložene. U svakom pogledu, ovo je knjiga čiji je značaj ogroman, u njoj se na izvanredan način susreću hrabrost pri odabiru teme, kao i poetička, jezička hrabrost da se o istoj progovori najupečatljivijim mogućim jezikom - saopštio je Radosavljević i izrazio nadu da je ovo tek jedna u nizu velikih pesničkih knjiga u kojima angažman nije ukinuo poeziju, a koje su i našem društvu i poeziji više nego potrebne.

Nagradu "Dušan Vasiljev" uručio je gradonačelnik Nikola Lukač, a dodeljuje je Grad Kikinda. Sastoji se od plakete i novčanog iznosa u dinarskoj protivvrednosti 2.500 evra. U konkurenciji su bila 142 naslova (prošle godine 171). Ustanovljena je 1997. a od 2009. dodeljuje se za najbolju pesničku ili proznu knjigu savremenog autora koja je objavljena na srpskom jeziku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati