SVETIONIK SLOBODNE MISLI: 50 godina od početka rada beogradskog Studenskog kulturnog centra

I. M.

09. 03. 2021. u 13:26

U RANO proleće 1971, radio se jedan beogradski kulturni i društveni fenomen - Studentski kulturni centar - i na istorijskoj mapi naše novije prošlosti te godine krenuo je na uzbudljivo putovanje dugo pola veka.

СВЕТИОНИК СЛОБОДНЕ МИСЛИ: 50 година од почeтка рада београдског Студенског културног центра

Arhiva

Iznedren na talasu "šezdesetosmaškog" razbarušenog zanosa, koji je omogućio prostor za drugačiju kulturnu politiku, SKC postaje centar avangardnih događanja u oblastima likovnih i muzičkih umetnosti, književnosti, filozofije, filma, pozorišta. Sa njegove scene iznikla je kulturna elita srpske avangarde i postavangarde. U Galeriji, Velikoj sali, Klubu SKC-a, Happy centru i popularnoj Bašti održavane su izložbe, koncerti, širok dijapazon pozorišnog programa od postavke klasika do kabaretskog tipa, performansi, audio-vizuelne instalacije. Okupljani su novi mladi ljudi željni da se duhom se suprotstave dominantnim umetničkim pravcima.

GOTOVO od prvog dana važilo je geslo: Ako poseduješ kreativni bunt, SKC je pravo mesto gde ćeš ga ispoljiti i upoznati slične sebi. Zbog toga hroničari često SKC opisuju kao utočište kontrakulture i promotera elitnog i eksperimentalnog programa u socijalističkom političkom društvu i kulturi. Nisu izostale ni ocene da je ovaj prostor "nove slobodne umetnosti" zapravo bio i neka vrsta "rezervata" po mnogo čemu izolovana od kulture koja je okruživala, i služila birokratizovanoj vlasti kao jedan od dokaza da ne ograničava umetničke i političke slobode.

Istovremeno vrata SKC bila su otvorena i za predstavljanje kulture pojedinih zemalja (Dani italijanske kulture, Nedelja, Španije, Latinske Amerike, Solidarnost - dani mlade poljske kulture, Dani perestrojke) ali i za programe studentskih kulturnih centara iz Zagreba, LJubljane, Sarajeva...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)