FARČIĆU VRAĆAJU 6 SLIKA: Pravosnažnom presudom potvrđeno da nisu utajena platna Petra Omčikusa

Miljana Kralj

07. 03. 2021. u 07:20

ŠEST slika akademika Petra Omčikusa (1926-2019), koje su u policijskoj akciji, u aprilu 2016. godine, odnete iz stana Nediljka Neda Farčića i prenete u Srpsku akademiju nauka i umetnosti, biće vraćeno slikarevom dugogodišnjem prijatelju i kolekcionaru.

ФАРЧИЋУ ВРАЋАЈУ 6 СЛИКА: Правоснажном пресудом потврђено да нису утајена платна Петра Омчикуса

Foto Privatna arhiva

Pravosnažnom presudom Farčić je oslobođen krivice da ih je protivpravno stekao, odnosno, utvrđeno je da nije izvršio krivično delo utaje.

Tako, dok u beogradskoj galeriji "Arte" traje izložba koja podseća na opus našeg uglednog umetnika, upriličena povodom sedam decenija od njegove prve samostalne postavke, okončana je višegodišnja, iscrpljujuća i neprijatna sudska bitka. U njoj je svedočilo na desetine prijatelja, kolekcionara, rođaka, umetnika, predstavnika SANU. Krajem septembra prošle godine u Farčićevu korist presudio je Prvi osnovni sud u Beogradu.

SPOR Sudski postupak oko Omčikusovih slika definitivno okončan , Foto P. Mitić

Utvrđeno je da su nekadašnji maratonac i olimpijac i članovi njegove porodice šest oduzetih slika kupili ili dobili u razmenu za druge usluge. Reč je o delima "Svetlosna zbivanja 1 i 2" (posle izložbe 2009. Farčićeva supruga platila ih je po 1.000 evra), "Žega 2" (Farčić ju je otkupio 2007. i potom je pozajmljivao za izložbe), "Podne", "Svetlosna zbivanja 3" (takođe ih je kupio Farčić), "Vibracije" (Omčikus je platno dao kao nadoknadu za izradu kataloga), "Žega 1" (Farčićev sin ju je dobio od Omičikusa za grafičke usluge kataloga). Pred Prvim osnovnim sudom dokazano je i da je Omčikus fotografu, koji je slikao za katalog, uslugu platio delom "Zalazak", ali i da Nediljko Farčić nije bio u kontaktu sa ostalih 26 dela (vrednih više desetina hiljada evra), koje je akademik ugovorom darivao SANU, a koja su mu stavljena na teret.

NA ADRESI FONDACIJE MODNA KUĆA

DVE godine posle smrti Kose Bokšan, u Mihizovoj ulici 11, na Dorćolu, započela je rad Fondacija sa imenom umetničko-bračnog para. Upravljanje je Omčikus poverio Farčiću. Njihovi odnosi su se pogoršali 2012, posle izložbe portreta u Galeriji SANU, odnosno kada je, kako je tvrdio Farčić, u slikarev život ušla druga supruga.

Foto M. Anđela

Kako je utvrđeno pred sudom, uz zapisnik o primopredaji, slikaru je u junu te godine vraćeno "168 slika, tri tapiserije i jedan gips", uz ključeve od prostorija Fondacije i depoa. Od svedoka, prijateljice para Bokšan-Omčikus, čulo se da se "umesto izložbe slika" u legatu sada "prodaje veš". Prošle jeseni "Novosti" su se uverile da na zgradi u Mihizovoj 11 još stoji tabla fondacije, ali se u prostorijama nalazi jedna modna kuća.

Tužilaštvo je uložilo žalbu na ovu presudu, ali je ona sada u drugostepenom postupku odbijena.

- Apelacioni sud u Beogradu je u detaljnoj i kvalitetno argumentovanoj presudi potvrdio sve ono što je prvostepeni sud već utvrdio, a to je da nema dokaza da je Nediljko Farčić utajio bilo koju sliku Petra Omčikusa. Ovom presudom, posle gotovo pet godina, postignuta je konačna pravda i skinuta ljaga sa Farčićevog imena, a ostaje nada da će se nadležne ustanove pozabaviti pitanjem velikog broja drugih slika pokojnog akademika, čija sudbina je u ovom trenutku nepoznata - potvrdio je "Novostima" Farčićev pravni zastupnik, advokat Jovan Vukčević.

POKLON SANU

UGOVOROM je Omčikus SANU poklonio 39 radova. U taj katalog uvrstio je ulja na platnu - "Svetlosna dešavanja", "Događanje mora", "Žega I i II", "Vibracije", "Kraj dana", "Plitvine", "Svetlosna dešavanja I i II", "Meja", "Podne", "Jutro", "Ruzmarin", "Lastovo", "Zalazak", "Berba", "Bura", "Sardele", "Ribe" - nastala 2008. i 2009, kao i u istoj tehnici izvedena dela "Sena" (2001) i "Krovovi Dubrovnika" (2000).

Tu su i pasteli "Maraton crteži", kao i dvanaest ulja, iz enformel faze (1961-1963) i platno "Rak" iz 1999. godine.

Da podsetimo, u februaru 2016. Petar Omčikus sklopio je ugovor sa SANU, kojim joj je poklonio 39 svojih dela. U trenutku sklapanja ugovora, četiri slike, koje su se nalazile kod njega, odmah su predate Akademiji, dok je za ostatak legata ovlastio SANU da za njegova života, ili posle smrti, podigne tužbu protiv bilo kojeg trećeg lica, u čijem su posedu, bez pravnog osnova. Na isti način ovlastio je SANU da dođe i do bespravno stečenih dela, čiji je autor bila njegova pokojna supruga, slikarka Kosa Bokšan (1925-2009).

Potom su SANU i tada već devedesetogodišnji slikar Prvom javnom tužilaštvu podneli krivičnu prijavu, uz tvrdnju da je Omčikusov zemljak iz Vele Luke i višedecenijski saradnik utajio, odnosno odbio da vrati slike poverene mu na čuvanje. Pravosnažnom presudom ove su tvrdnje sada opovrgnute, a Farčićev advokat pokrenuo je postupak vraćanja oduzetih slika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a