"MI NISMO NAROD ZLOČINACA, VEĆ ŽRTAVA" Gojković: Srbija će podržati projekte poput filma "Dara iz Jasenovca"

Tanjug

25. 02. 2021. u 20:59

МИ НИСМО НАРОД ЗЛОЧИНАЦА, ВЕЋ ЖРТАВА Гојковић: Србија ће подржати пројекте попут филма Дара из Јасеновца

Foto Ministarstvo kulture

SRBIJA će nastaviti da podržava projekte poput filma "Dara iz Jasenovca" kako bi se setili svih naših žrtava, ali i pokazali svetu da mi nismo narod zločinaca, kakvim nas oni predstavljaju, već narod žrtava, izjavila je danas ministarka kulture Maja Gojković.

Ona je tako odgovorila na pitanje narodne poslanice SNS Nevene Đurić da li će država nastaviti da podržava filmove u kojima se govori o srpskim žrtvama.

Gojković je zahvalila režiseru filma "Dara iz Jasenovca" Predragu Gagi Antonijeviću što je danas posetio Narodnu skupštinu, ali i ukazala na veliku važnost scenaristkinje Nataše Drakulić za taj film.

Ministarka je istakla da je ona od juče meta napada i dodala da nije zaslužila da bude napada pitanjima kada je napisala scenario.

- Oni koji su nju juče napadali pokazali su neznanje, jer su navodili rečenice koje su opšte poznate, a jedna od njih je: ''Samo ti, sinko, radi svoj posao''. To nije napisao Lordan Zafranović, ni Nataša Drakulić, to je nešto što znamo svi - rekla je Gojković.

Dodaje da oni koji napadaju režisera, scenaristu i glumce zapravo napadaju žrtve Jasenovca.

- Žao mi je kroz šta je prolazila čitava ekipa filma i što su bili žrtve jedne političke kampanje protiv filma koji samo govori o istini i golgoti kroz koju je srpski narod prošao - rekala je Gojković.

Istakla je da je film "Dara iz Jasenovca" značajan jer govori o onome o čemu su, dodaje, Srbi kao nacija ćutali decenijama i bili prinuđeni da "od sebe skrivaju istinu".

Gojković podseća da se o događajima u Jasenovcu nikada nije učilo u školama i najavila sporazum sa Ministarstvom obrazovanja o pisanju udžbenika u kojima, kako kaže, ništa neće biti skriveno.

- Narod koji se trudi da zaboravi ono što mu se dešavalo u prošlosti, neće imati budućnost. Zato moramo da učinimo da budemo ponosni kao narod i da slika o nama ne bude lažna koju su pokušavali godinama da poture po svetu, a to je da smo mi narod zločinaca, ne, mi smo narod žrtava - proučila je Gojković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Čiča Gorio

26.02.2021. 10:15

To je prvi film koji reče nešto o našim Žrtvama u ovih 75 godina. To je Tito sredio sa UDBOM pa niko nije smio ništa da kaže o Žrtvama drugog Svetskiog Rata. Pa je ispalo da je "Žrtva Zločinac a Zločinac je Žrtva". Moja deca meni dedaju da pominjem Rat. Niko me ne sluša danas???

Ika

26.02.2021. 20:35

Ta priča oko gašenja Prirodnjačkog muzeja nije "crno/bela" kako se u javnosti predstavlja. Naravno da je privremeno sedište muzeja na Vračaru izuzetno skupa lokacija i to nije sporno, u ostalom muzej i ne treba da bude na "najseljačkijoj" opštini Beograda. Pripada mu bolja lokacija. Postoji još nekoliko problema koji prete muzeju. Osim uštede novca u budžetu proble je i u rukovodstvu muzeja, počevši od direktora Panovića. Koji više pažnje poklanja projektima zaštite životne sredine (tezgarenju) nego svojoj matičnoj kući (muzeju). A onada se tako namestiš Maji G koja ti da izbor, "jare ili pare"! A pare su mile..

arh Marina

15.03.2021. 14:26

"Дара из Јасеновца" је важно остварење за Српску кинематографију и надан се да је то почетак осветљавања ужасних страхота над Српским народом у 20.веку. Сви Српски редитељи би требало да у свом опусу имају бар један филм о Српским страдањима која су се десила, а на жалост има их и превише: Јасеновац, Предбиловци, Јаме у ндх, Косово и Метохија, Олуја, Плава Гробница... Надам се да ће Министраство подржати овакве филмове у годинама које долазе