OD SOKOLOVIĆA DO KUSTURICE: Knjiga Saliha Selimovića "Znameniti Srbi islamske veroispovesti"

D. GAGRIČIĆ

08. 02. 2021. u 13:06

NEDAVNO je iz štampe izašla knjiga "Znameniti Srbi islamske veroispovesti" autora Saliha Selimovića (78), profesora istorije iz Sjenice, u kojoj donosi biografije 50 ličnosti iz šest minulih vekova.

ОД СОКОЛОВИЋА ДО КУСТУРИЦЕ: Књига Салиха Селимовића Знаменити Срби исламске вероисповести

Foto O. Radošević

- Pored biografije znamenitih Srba muslimana ili Srba muslimanske veroipovesti, koji su ostavili neizbrisiv trag u našoj burnoj prošlosti od 15. veka do danas, predstavljen je i njihov bogat rad, od interesa za srpski narod, na kulturnom i naučnom polju - navodi Selimović u predgovoru knjige.

ZNAČAJ Emir Kusturica, Foto AP

Ističući da želi da predstavi mnoge svetle primere međusobne saradnje i poštovanja u našem verski podeljenom narodu, čiju su zavadu podsticali okupatori, Selimović naglašava:

- I pored mimikrije i konformizma većeg dela muslimana u odnosu sa okupatorima, znatan deo muslimanske inteligencije i begovara uporno je radio na osvešćivanju i pripadnosti srpskom nacionalnom korpusu. Ova knjiga je posvećena tim hrabrim i časnim ljudima, kojima dugujemo da budu izvučeni iz narodnog zaborava.

Foto privatna arhiva

Među istaknute Srbe za vreme tursko-osmanske vladavine Selimović ubraja Isa-bega Isakovića (1414-1472), Skender-bega Crnojevića (1457-1530), te lozu Sokolovića u kojoj posebno mesto pripada Mehmed-paši, graditelju mosta na Drini u Višegradu i niza zadužbina širom porobljenih srpskih zemalja i turske carevine.

AUTOR Salih Selimović, Foto privatna arhiva

Stranice su posvećene i Husein-kapetanu Gardašćeviću (Zmaju od Bosne), Omer-paši Latasu, kao i grupi književnika krajem 19. i početkom 20. veka. Iz bogate istorijske građe, autor donosi pojedinosti o Mustafi Golubiću, dr Mehmedu Spahu, muftiji Zekerijahu Zeki Ćinari, muftiji Muratu Šećeragiću...

Posebnu pažnju čitalaca privući će biografije intelektualaca, akademika ili književnika koji su obeležili poslednji vek, među kojima su Avdo Humo, Hasan Brkić, Osman Karabegović, Hamza Humo, Meša Selimović, Skender Kulenović, Derviš Sušić, Ćamil Sijarić, dr Iso Kalač, Emir Nemanja Kusturica, Muharem Bazdulj, prof. dr Kaplan Đurović, dr Mehmedalija Nuhić i drugi.

Salih Selimović je, inače, dugogodišnji istraživač i autor 14 knjiga o Raškoj oblasti, međunacionalnim odnosima, seobama, prezimenima...

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (7)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri