EKSKLUZIVNO Rebeka Ferguson: U Holivud s krunom na glavi

NIKOLA DRAŽOVIĆ

06. 02. 2021. u 14:46

PLAVA kosa, bledi ten, bujne obline i uobičajena severnjačka hladnoća najčešće su opis prosečne Skandinavke. Međutim, poznata švedska glumica, Rebeka Ferguson (37), bila bi test na kom bi ti stereotipi doživeli potpuni fijasko.

ЕКСКЛУЗИВНО Ребека Фергусон: У Холивуд с круном на глави

Foto Epik drama/Promo

Brineta koja nas je osvojila svojom egzotičnom lepotom uz holivudsku mega zvezdu Toma Kruza, u serijalu filmova "Nemoguća misija", zatim u naučno-fantastičnom hororu "Trag života" sa Rajanom Rejnoldsom i Džejkom Džilenholom, "Veličanstvenom šoumenu" gde je društvo pravila Hjuu Džekmanu, poslednjem nastavku "Ljudi u crnom", i mnogim drugim svetskim hitovima, sve je osim tipične Šveđanke. Počevši od njenog porekla, koje sa majčine strane vuče iz Irske i Škotske, do velike strasti prema latinoameričkim plesovima.

Čak ni njena karijera nije tipična, budući da je najveće uspehe, zahvaljujući školovanju u engleskim školama, nanizala na međunarodnoj kinematografskoj sceni. I baš za njenu prvu ulogu na engleskom jeziku - kraljice Elizabete Vudvil, u seriji "Bela kraljica", u kojoj je gledamo od 3. februara na kanalu Epik drama, sredom od 21.00, Rebeka je nominovana za prestižnu nagradu Zlatni globus. U razgovoru za "TV novosti", ova svetska zvezda velikog kalibra priseća se kako su izgledali prvi dani na setu "Bele kraljice" te 2013.

- Ta rola za mene je bila jedna od onih prilika koje glumcu menjaju život iz korena. Donela mi je nominaciju za Zlatni globus, ali i kartu za Holivud. Ne može mnogo glumaca da se pohvali da je na svetsku scenu zakoračio sa krunom na glavi (smeh) - iskrena je Rebeka, dodajući da na kastingu za rolu Elizabete nije imala mnogo izbora. - Unapred sam znala da ću prihvatiti tu ponudu. Istog dana kada smo dobili scenario na čitanje, što je bio i moj prvi kontakt sa ovom serijom, morala je da "padne" i naša odluka hoćemo li glumiti ili ne. Zbog toga što su snimanja počinjala bukvalno za nekoliko dana. Nisam se dvoumila nijednog trenutka, bilo je to ono što sam čekala celog života - uloga na engleskom jeziku - zaključuje Fergusonova.

* Kako je izgledao vaš prvi susret sa Elizabetom?

- Ona je bila ostvarenje svih mojih glumačkih snova. Snažan i složen ženski lik u kostimiranoj istorijskoj drami, u kojoj glumim na engleskom jeziku. Doda li se tome da je reč o engleskoj kraljici, koja je istovremeno i jedna od kontroverznijih u britanskoj istoriji budući da je povezala dve monarhističke loze, zbog čega je prati reputacija buntovnice, čini mi se da savršeniji spoj nisam mogla da tražim. Ipak, u svemu tome najviše me je radovalo upravo to što ću govoriti engleski. Majka mi je rodom iz Velike Britanije. Zbog toga sam odrasla istovremeno govoreći oba jezika, i engleski i švedski. Konačno sam dobila priliku da taj blagoslov i iskoristim.

Foto Epik drama/Promo

* Na koji način ste se pripremali za ulogu kraljice?

- Niko od nas nije imao mnogo vremena za pripreme. Istog dana kada smo dobili scenario bile su organizovane i probe čitanja. Tako da sam već sutra bila u odori engleske kraljice sa zadatkom da sama osmislim ko je ona i kako je kad ti venama teče "plava krv". Međutim, Elizabeta nije baš klasična kraljica. Ona je od početka bila "žena iz naroda". Jednostavna, i svojim stavovima i ponašanjem daleko od svega što aristokratija nosi sa sobom. Veoma rano gubi supruga i ostaje sama sa dva sina. Posle nekog vremena upoznaje kralja Edvarda IV, zaljubljuje se u njega, a ostalo je istorija.

AKCIJA MI JE U KRVI

REBEKA je započela karijeru kao fotomodel. Bio je to kratak period njenog života kog se, kako kaže, nerado seća.

- Nikako mi se nije dopao taj sistem u kom nas na kastinzima uvedu u prostoriju da držimo u rukama pločice na kojima su redni brojevi, dok procenjuju da li naš izgled odgovara za neko snimanje. Verovatno sam zbog toga posle prvog angažmana u svetu modelinga odbila sve naredne ponude. Ne osećam se prirodno pred kamerama dok poziram. Sama sebi izgledam kao Bambi na ledu. Akcija mi je u krvi - poručuje glumica.

* Otkud taj naziv "Bela kraljica"?

- Budući da Elizabet potiče iz kuće Lankastera, čuvene engleske kraljevske loze čija je zaštitna boja crvena, ona je svojom udajom za jednog Jorka, suparničku takozvanu belu lozu, u stvari spojila te dve porodice i crvene Lankastere dovela pod beli krst Jorkova. Gledajući sa istorijske strane bio je to veliki presedan. Dodatno, odlikovali su je izrazito bela put i plava kosa. Zbog svega ovoga, titula "Bela kraljica" savršeno joj je pristajala. Belu boju mnogi vezuju za nežnost i nevinost, ali nije bilo previše toga mirnog u ovoj "Beloj kraljici". Ona je bila izuzetno strastvena. Ljubav je bila njen glavni pokretač i veoma retko je slušala razum. Vodila se impulsima i strastima, a najveće je osećala prema Edvardu i njenim sinovima. Serija prikazuje kako je ta velika ljubavna vatra izgorela i njenu strastvenu dušu pretvorila u kamen.

* Zanimljivo je to da je ona bila žena na tronu, u svetu kojim vladaju muškarci. Kolika je zaista bila njena uloga u društvu?

- Volim da kažem da su muškarci ti koji vode bitke, ali ih žene započinju. Tako je bilo oduvek. Od Eve, koja je Adama posvađala sa Bogom, preko Helene Trojanske, pa do danas. Uticaj žena na sve što se događa u društvu oduvek je bio veliki. Međutim, glavni problem je u tome što su žene na vlasti uvek u manjini. To se nije promenilo mnogo od 15. veka. Jedina razlika je u tome što je ona osvojila srce kralja koji ju je voleo iskreno i doveo je na dvor pruživši joj priliku da vlada.

* Da li ste morali da prođete neku zahtevnu fizičku obuku pripremajući se za "Belu kraljicu"?

- Najviše što sam morala da uradim bilo je da sednem u avion i doputujem u Briž, u Belgiji, gde se snimala serija. Nisam imala neke veće fizičke izazove. Naravno, govorimo o srednjem veku, pa je jahanje konja bilo nešto što se podrazumeva. Međutim, od malena sam već navikla na druženje sa ovim plemenitim životinjama, pa mi je bilo pravo zadovoljstvo da se vratim tom hobiju. Jedino što sam morala da naučim jeste takozvani "damski sed", odnosno kada su vam obe noge sa jedne strane dok jašete. Sa sve onim damskim haljinama, korsetima i ogrtačima koji teže i po nekoliko kilograma, to nije nimalo jednostavno.

Foto Epik drama/Promo

* Čini se da je to bila odlična uvertira za akcione scene u filmovima "Nemoguća misija", zar ne?

- Na neki način Elizabeta me mnogo podseća na Ilsu iz "Nemoguće misije". Obe su snažni ženski likovi. I obe imaju svoje kraljeve. Za Elizabetu to je Edvard, a za Ilsu Itan Hant. Ilsa je kreirana tako da bude ženski pandam Tomovom junaku, da može sve što i on. Publika to voli, a i meni se dopao njen lik. Uživam u tome da budem akciona heroina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!