NAGRADA "PAVLE MARKOVIĆ ADAMOV": Ani Dudaš za stvaralački doprinos

M.A.K.

19. 01. 2021. u 13:46

PESNIKINjI, prevodiocu, putopiscu, književnom kritičaru i piscu za decu Ani Dudaš, pripala je nagrada "Pavle Marković Adamov" koju dodeljuje od 1988. Kulturni centar "Karlovačka umetnička radionica" iz Sremskih Karlovaca za stvaralački doprinos u kulturi.

НАГРАДА ПАВЛЕ МАРКОВИЋ АДАМОВ: Ани Дудаш за стваралачки допринос

Privatna arhiva

Priznanje je, stoji u obrazloženju, dobila za rad u stiškom kraju u podučavanju dece pravoslavnoj veri i pesništvu (objavila je više od 30 knjiga za najmlađe), ali i za doprinos kulturnim institucijama poput "Fedrasa", časopisa "Braničevo", "Stig" ( uređivala ga je 20 godina zajedno sa Srboljubom Mitićem) i "Majdan". Pesme su joj prevođene na ruski i beloruski i zastupljene u brojnim antologijama.

Za književni rad Ani Dudaš je do sada pripala Povelja za životno delo Udruženja književnika Srbije, nagrada "Ilija Milosavljević Kolarac" za prevodilaštvo, priznanje "Srboljub Mitić". Ova poreklom Slovakinja iz Kovačice, više od pola veka živi i radi u Malom Crniću, a prihavtila je i pravoslavlje.

Tokom književne karijere, veoma je bila aktivna u prevođenju sa slovačkog na srpski jezik, a nedavno je objavila i zbirku prevoda četiri savremene slovačke pesnikinje pod nazivom "Svetlosti sabranja". Sama je napisala više od 60 knjiga, od kojih su najznačajnije poetske, i to "Žena travka", "Duga nad Stigom", "Strasna nedelja" i "U metafori vremena"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NEDELJA ODRŽIVOG RAZVOJA I POSLOVANJA: Bolji biznis za bolje društvo