KRUNA OPUSA OD 3.500 STRANICA: Objavljena sabrana dela novinara i pisca iz Gornjeg Milanovca Boška Lomovića

Milorad Bošnjak

27. 12. 2020. u 11:44

NA 3.500 stranica u osam knjiga, objavljena su Sabrana dela novinara i književnika Boška Lomovića, koji živi u Gornjem Milanovcu. Sadrže pesme i pripovetke za decu i odrasle, roman-trilogiju "Kaža o Mazgitu", sedam romana za decu i mlade, književne kritike, eseje, polemike, intervjue, članke o ljudima i događajima iz kulture, putopise, dnevničke beleške.

КРУНА ОПУСА ОД 3.500 СТРАНИЦА: Објављена сабрана дела новинара и писца из Горњег Милановца Бошка Ломовића

Foto privatna arhiva

Sve to upotpunjava popis domaćih i stranih časopisa u kojima je objavio radove, analitičku studiju o njegovom opusu iz pera prof. dr Cvijetina Ristanovića, koji je uz urednika beogradskog izdavača "Svet knjige" Steve Ćosovića, priređivač Sabranih dela.

Lomović je pola veka radio u novinarstvu, uporedo sa književnim radom. Do sada je objavio 40 knjiga. Pesme i pripovetke su mu prevođene na desetak evropskih jezika, "Knjiga o Diani Budisavljević" objavljena u pet izdanja na srpskom, nemačkom, engleskom i - esperantu. Zastupljen je u pesničkim i pripovedačkim antologijama Srbije, BiH, Crne Gore, Rumunije, Rusije, u udžbenicima za osnovce. U književnim i novinarskim krugovima često ističe, da je čovek sa dva zavičaja:

- Selo Brezna pod Suvoborom mi je zavičaj po rođenju, a književni zavičaj Brčko, gde sam 1972. zatekao književni klub "Pablo Neruda", časopis "Riječi", konkurs za poeziju i prozu, tridesetak književnih entuzijasta... U Brčkom su počinjali pesnik Vito Marković, književni kritičar Ostoja Kisić, Brčak je i Aleksa Mikić, pripovedač za decu i osnivač "Malih novina"; tu su stvarali pripovedač Miladin Ćulafić, pesnik Drago Kuđić i tako redom.

Redak je među piscima srpskog jezika i što podjednako piše ekavicom i ijekavicom.

- Splet okolnosti. U Brčkom sam počeo kao profesor srpskohrvatskog jezika, a nastavio i kao novinar. Ijekavica je bila "službeni jezik". Nju sam prihvatio u književnom izrazu. Isidora Sekulić je divno pisala o "bosanskom jeziku", i da je "najsiromašnija naša pokrajina najbolji pripovedač". Naravno, nije mislila da je to drugi jezik, već srpski, ali ga je kolokvijalno nazvala "bosanskim". Dopao mi se jezik s one strane Drine, zvučao mi je sočnije i mekše. Za drugu je priču što su neki kasnije od naše ijekavice, što je jedinstven primer u svetu, pokušali da prave svoje jezike.

POVRATAK U DETINjSTVO

Značajan deo stvaralaštva Lomović je posvetio deci i mladima: stotine pesama i priča, sedam romana...

- Za decu sam počeo da pišem tek u četrdesetim godinama života. Prirodno je da se čovek, kad stigne do sredine dosuđenog veka, rado vraća u detinjstvo. Da li sam uspeo? Prihvaćen sam lepo od malih čitalaca, dobio brojne nagrade, dve moje knjige su proglašene za najbolje u Srbiji: "Bukvar dečjih dužnosti" u izboru Žirija bibliotekara Srbije 2015. i "Uzbuna na planeti Okuko" na prestižnom konkursu "Gordana Brajović" 2017.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (1)

NOVAK ĐOKOVIĆ TAJNO U URGENTNOM CENTRU: Ovo su rezultati pregleda posle udarca flašom u glavu!