POTRAGA ZA TAJNOM PURPURNIH ZORA: Prozni i dramski pisac Vladimir Kolarić o novoj zbirci priča

M. MIRKOVIĆ

09. 11. 2020. u 12:22

ZBIRKA "Tajna purpurnih zora" Vladimira Kolarića ("Everest medija") sastoji se od šezdesetak kraćih priča, katkad tek crtica, ispisanih po motivima iz srpskih narodnih pesama i legendi, indoevropske mitologije i hrišćanskih apokrifa.

ПОТРАГА ЗА ТАЈНОМ ПУРПУРНИХ ЗОРА: Прозни и драмски писац Владимир Коларић о новој збирци прича

Vladimir Kolarić

Autor, prozni i dramski pisac, teoretičar kulture i umetnosti i prevodilac, otkriva da je zbirka nastala u jednom dahu, bez posebnog predumišljaja, pokrenuta snažnom slikom planinskog jezera i nad njim sokola, prizvanom čitanjem pesme "Bog nikom dužan ne ostaje":

- Kasnije su se priče nizale same od sebe, po nekom svom redu koji nisam menjao, a koje su opet nekako vodile putem kolektivnog iskustva, od arhajskih i paganskih nanosa iz indoevropske, opšteslovenske i opštebalkanske prošlosti ka hristijanizaciji, uz neizbežna iskustva hajdučije, herojskog bunta i zaveta. Uveren sam da su, ipak, a možda i ponajviše, svedočile o mom tadašnjem, unutrašnjem putu, koji u osnovi nikad ne prestaje.

Kolarić, po zvanju dramaturg koji je na FDU stekao i doktorsku titulu, autor knjiga "Lutalice", "Rat ljubavi", "Hrišćanstvo i film", kaže da ove priče svakako nisu parodija ni demitologizacija, ali nisu ni svečarske, pompezne, smrtno ozbiljne:

- U njima se traga za nekim dubokim obrascima, o tajnama onih purpurnih svitanja iz naslova, ali ih otvara i ka popularnoj kulturi i višeslojnoj čitalačkoj i interpretativnoj dinamici.

TRADICIJA I MODERNOST

Kulturološki, ove priče verovatno imaju spoj sa našim međuratnim autorima poput Rastka Petrovića, Nastasijevića, Crnjanskog, Božovića, koji su tragali za spojem tradicije i modernosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!