"DARINA" POBEDA BEZ MRLJE: FCS demantovao sve navode o nepravilnostima oko izbora srpskog kandidata za Oskar

A. P.

03. 12. 2020. u 11:20

FILMSKI centar Srbije demantuje sve navode o nepravilnostima koji su se poslednjih dana pojavili u medijima i javnosti, a povodom izbora srpskog kandidata za Oskar - navodi se na početku saopštenja FCS, krovne filmske institucije koja je od ove godine preuzela organizaciju izbora našeg predstavnika na najvećoj filmskoj smotri.

ДАРИНА ПОБЕДА БЕЗ МРЉЕ: ФЦС демантовао све наводе о неправилностима око избора српског кандидата за Оскар

Foto Promo/Gaga Antonijević

Filmski centar primećuje da su se ranijih godina koristili isti argumenti protiv izbora koji je sprovodio AFUN, i to od strane onih koji nisu izabrani, isto kao i ove godine, kada je FCS organizovao "transparentan i inkluzivan izbor, u potpunosti usklađen sa pravilima Američke filmske akademije".

U FCS naglašavaju da je ova institucija na vreme odgovorila svima koji su imali nedoumice i primedbe, taksativno i po zakonu. Uvažili su i predloge koji nisu u suprotnosti sa pravilima Američke filmske akademije, jer bi to diskvalifikovalo naše kandidate:

Foto Promo

- Na vreme smo izvršili zamenu članova komisije ne dopuštajući da se događa osmišljena opstrukcija. Ministarstvo kulture je pratilo sve vreme ovaj proces, kao i AFUN, koji je do sada sprovodio izbor. Začuđuje nas da Asocijacija reditelja nije imala problem da predloži svog kandidata i da zatraži da to FCS prihvati, iako taksativno nije pomenuta u Uputstvu o izboru kandidata, a da to pravo osporava Udruženju filmskih umetnika. Za Filmski centar Srbije su svi kandidati bili jednaki, utoliko pre što su podržani našim sredstvima, kao što su i sva filmska udruženja dobrodošla.

ČESTITKA GOJKOVIĆEVE

MINISTARKA kulture Maja Gojković čestitala je kandidaturu filma "Dara iz Jasenovca" za nagradu Zlatni globus.

- Ovo je ne samo veliko priznanje za "Daru iz Jasenovca", već i dobar znak za čitavu srpsku kinematografiju, koja se ovom kandidaturom vraća na svetsku filmsku pozornicu. Ova kandidatura je posebno značajna, jer je to prvi srpski film u trci za Zlatni globus za sve kategorije, a ne samo za najbolji strani film - navodi se u čestitki.

Filmski centar je podsetio da je Ministarstvo kulture organizaciju izbora poverilo FCS upravo zbog brojnih primedaba strukovnih udruženja, filmske i šire javnosti koje su se odnosile na dosadašnji način izbora.

- FCS je obezbedio sve uslove za transparentan rad komisije, a o novim procedurama i kriterijumima blagovremeno obavestio strukovna udruženja, filmske produkcije, medije, i širu javnost. UO FCS je 1. oktobra doneo Uputstvo o izboru srpskog kandidata za nagradu Oskar, kojim se jasno definišu kriterijumi, uslovi, način i postupak izbora kandidata i uređuje formiranje, nadležnost, izbor članova i donošenje odluka selekcione komisije.

Srpskog kandidata za Oskar, film "Dara iz Jasenovca" Predraga Antonijevića, izabrala je, navode u FCS, stručna komisija sastavljena od predstavnika relevantnih strukovnih udruženja, što do sada nije bio slučaj.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna