"DARINA" POBEDA BEZ MRLJE: FCS demantovao sve navode o nepravilnostima oko izbora srpskog kandidata za Oskar

A. P.

03. 12. 2020. u 11:20

ДАРИНА ПОБЕДА БЕЗ МРЉЕ: ФЦС демантовао све наводе о неправилностима око избора српског кандидата за Оскар

Foto Promo/Gaga Antonijević

FILMSKI centar Srbije demantuje sve navode o nepravilnostima koji su se poslednjih dana pojavili u medijima i javnosti, a povodom izbora srpskog kandidata za Oskar - navodi se na početku saopštenja FCS, krovne filmske institucije koja je od ove godine preuzela organizaciju izbora našeg predstavnika na najvećoj filmskoj smotri.

Filmski centar primećuje da su se ranijih godina koristili isti argumenti protiv izbora koji je sprovodio AFUN, i to od strane onih koji nisu izabrani, isto kao i ove godine, kada je FCS organizovao "transparentan i inkluzivan izbor, u potpunosti usklađen sa pravilima Američke filmske akademije".

U FCS naglašavaju da je ova institucija na vreme odgovorila svima koji su imali nedoumice i primedbe, taksativno i po zakonu. Uvažili su i predloge koji nisu u suprotnosti sa pravilima Američke filmske akademije, jer bi to diskvalifikovalo naše kandidate:

Foto Promo

- Na vreme smo izvršili zamenu članova komisije ne dopuštajući da se događa osmišljena opstrukcija. Ministarstvo kulture je pratilo sve vreme ovaj proces, kao i AFUN, koji je do sada sprovodio izbor. Začuđuje nas da Asocijacija reditelja nije imala problem da predloži svog kandidata i da zatraži da to FCS prihvati, iako taksativno nije pomenuta u Uputstvu o izboru kandidata, a da to pravo osporava Udruženju filmskih umetnika. Za Filmski centar Srbije su svi kandidati bili jednaki, utoliko pre što su podržani našim sredstvima, kao što su i sva filmska udruženja dobrodošla.

ČESTITKA GOJKOVIĆEVE

MINISTARKA kulture Maja Gojković čestitala je kandidaturu filma "Dara iz Jasenovca" za nagradu Zlatni globus.

- Ovo je ne samo veliko priznanje za "Daru iz Jasenovca", već i dobar znak za čitavu srpsku kinematografiju, koja se ovom kandidaturom vraća na svetsku filmsku pozornicu. Ova kandidatura je posebno značajna, jer je to prvi srpski film u trci za Zlatni globus za sve kategorije, a ne samo za najbolji strani film - navodi se u čestitki.

Filmski centar je podsetio da je Ministarstvo kulture organizaciju izbora poverilo FCS upravo zbog brojnih primedaba strukovnih udruženja, filmske i šire javnosti koje su se odnosile na dosadašnji način izbora.

- FCS je obezbedio sve uslove za transparentan rad komisije, a o novim procedurama i kriterijumima blagovremeno obavestio strukovna udruženja, filmske produkcije, medije, i širu javnost. UO FCS je 1. oktobra doneo Uputstvo o izboru srpskog kandidata za nagradu Oskar, kojim se jasno definišu kriterijumi, uslovi, način i postupak izbora kandidata i uređuje formiranje, nadležnost, izbor članova i donošenje odluka selekcione komisije.

Srpskog kandidata za Oskar, film "Dara iz Jasenovca" Predraga Antonijevića, izabrala je, navode u FCS, stručna komisija sastavljena od predstavnika relevantnih strukovnih udruženja, što do sada nije bio slučaj.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)