PREMINUO BRANIMIR ŠĆEPANOVIĆ: Bio je jedan od najprevođenijih srpskih i jugoslovenskih pisaca

V.N.

30. 11. 2020. u 21:58

ПРЕМИНУО БРАНИМИР ШЋЕПАНОВИЋ: Био је један од најпревођенијих српских и југословенских писаца

Foto: V.D.

DANAS je u Domu za stare na Bežaniji preminuo Brana Šćepanović (1937), jedan od najprevođenijih srpskih i jugoslovenskih pisaca - objavio je na društvenim mrežama pisac i izdavač Zoran Živković.

Njegov roman "Usta puna zemlje" u nas je odavno prevazišao tiraž od 100 000 primeraka, dok je na francuskom doživeo čak 23 izdanja.

Novela "Smrt gospodina Goluže" ušla je u više svetskih antologija, a 2008. godine u izdanju Nolita objavljena su i Izabrana dela Branimira Šćepanovića.

Šćepanovićeve pripovetke štampane su kao knjige na francuskom, grčkom, mađarskom, slovenačkom i bugarskom, a pojedinačno (u listovima i časopisima) i na mnogim drugim jezicima. Uvršćene su osamnaest antologija kod nas i u inostranstvu. 

Nagrađen je: Prvom nagradom za pripovetku na Beogradskom festivalu mladih pisaca Jugoslavije 1956. godine, Prvom nagradom za pripovetku na konkursu Književnih novina 1964. godine i Oktobarskom nagradom grada Beograda za roman Usta puna zemlje 1974. godine. Dobitnik je i dve Zlatne arene za filmski scenario (Bitka za Sutjesku) na festivalima u Puli (1963. i 1973).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Supergirl2707

30.11.2020. 22:13

Jedan od omiljenih pisaca mog pokojnog taja. Neka mu je laka crna zemlja. Eto, baš sam i ove godine kupila njegovu zbirku "Usta puna zemlje" i druge priče. Još sam kao srednjoškolka čitala njegove "Novele". Jedan primerak mi je poklon od taja. :'(