KEJV PROTIV KORONE: Sutra svečano otvaranje 16. filmskog festivala "Slobodna Zona"

A. POPADIĆ

04. 11. 2020. u 13:02

FESTIVAL "Slobodna zona", 16. po redu, biće svečano otvoren sutra svetskom bioskopskom premijerom filma Nick Cave: Idiot Prayer, u dva termina - 19.00 i 21.00, u "Kombank dvorani". Muzički performans Nika Kejva, koji je izazvao veliko interesovanje, snimljen je 19. juna 2020, neposredno posle ukidanja izolacije u Velikoj Britaniji sa minimalnom ekipom u potpuno praznoj dvorani Palate "Aleksandra", jednoj od omiljenih koncertnih lokacija u Londonu.

КЕЈВ ПРОТИВ КОРОНЕ: Сутра свечано отварање 16. филмског фестивала Слободна Зона

Foto Džoel Rajan

- U istom trenutku širom planete dešava se svetska bioskopska premijera ovog filma, a "Slobodna zona" se pridružila toj odabranoj grupi. Biće ovo hibridna festivalska forma koja će se održavati i u bioskopskim salama i onlajn, preko platforme kinokauch.com - poručio je direktor i selektor festivala Rajko Petrović.

Do 10. novembra u okviru 16. "Slobodne zone", u deset bioskopa u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, biće prikazano 69 filmova u više programa i dve takmičarske selekcije - međunarodnoj i regionalnoj.

ZELENA ZONA

NOVINA ovog festivala je nova programska linija Green Zone (Zelena zona) namenjena dodatnom ekološkom osvešćivanju publike. Filmovi ovog programa podstiču na razmišljanje, ali i na aktivizam, poput dokumentarca "Šuma" o katastrofalnim posledicama ilegalne seče šuma. Tu su još dva ostvarenja - "Tajni život drveća", zasnovan na istoimenom bestseleru Petera Volebana i "Lepši svet", dokumentarac koji istražuje nove modele življenja.

Selektori festivala kao jedan od glavnih favorita izdvajaju film Elize Hitman "Nikad, retko, ponekad", intimnu priču socijalne radnice koja radi u savetovalištu za prekid trudnoće. Tu je i priča "Gagarin" o šesnaestogodišnjem Juriju, snovima i mladosti dečaka koga će ceo svet godinama kasnije upoznati kao "prvog čoveka u svemiru". Među favoritima je i dokumentarac "Razlog zbog kog skačem je...", koji nas vodi u svet dece i mladih sa autizmom.

Publiku na 16. "Slobodnoj zoni" očekuje i filmski portret ikone svetske književnosti "Toni Morison: delovi mene". Rad i život ove nobelovke, Afroamerikanke, stavljeni su u kontekst borbe za emancipaciju i slobodu. Na programu je i španski film "Pad kralja" Rodriga Sorogojena o tesnim vezama politike i korupcije, filmovi "Ovo je naša zemlja", "Ponoćni putnik", "Insajder"...

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!