ČAROBNA VIOLINA ŽARKA MILANOVIĆA: Mionica svečanom akademijom obeležila vek od rođenja muzičkog stvaraoca koji je proslavio ovu varoš

B. PUZOVIĆ

02. 11. 2020. u 13:21

MIONICA je svečanom akademijom obeležila vek od rođenja Žarka Milanovića, diplomiranog pravnika, poznatog violiniste i muzičkog pedagoga.

ЧАРОБНА ВИОЛИНА ЖАРКА МИЛАНОВИЋА: Мионица свечаном академијом обележила век од рођења музичког ствараоца који је прославио ову варош

Foto Opština Mionica

Rođen u Mionici, gde su njegovi roditelji bili učitelji, Milanović je ostao upamćen kao dugogodišnji šef Narodnog orkestra Drugog programa Radio Beograda, te neponovljiv muzički pedagog koji je iz anonimnosti izveo mnoge pevače i instrumentaliste.

Zbog potreba službe, njegova porodica seli se u Skoplje, a 1929. godine prelaze u Beograd. Od sedme godine Žarko je pohađao Muzičku školu "Jovan Zorko", odsek za violinu. Studije je nastavio kod profesora Živorada Grbića, čije ime nosi Muzička škola u Valjevu, a koji je tada radio u MŠ "Stanković".

PODSEĆANJE

NA akademiji, na život i pedagoški rad Žarka Milanovića podsetili su njegovi učenici Jovan Vukotić i Aleksa Zarev, osnivači udruženja za negovanje njegovog stvaralaštva. Prikazani su i video-snimci numera u izvođenju orkestra Žarka Milanovića i razgovori sa njim.

Bio je i šef Omladinskog orkestra RTS i Narodnog ansambla "Kolo". Sa svojim orkestrom snimio je veliki broj gramofonskih ploča i trajnih snimaka za arhivu Radio Beograda. Najveći uspeh donela mu je zlatna ploča sa pesmom "Kafu mi, draga, ispeci", u izvođenju doajena narodne muzike Predraga Cuna Gojkovića, u pratnji orkestra Žarka Milanovića.

Foto Opština Mionica

Sa svojim orkestrom učestvovao je u brojnim predstavama sa scenskom muzikom u beogradskom Narodnom pozorištu, a jedan je od osnivača KUD "Ivo Lola Ribar". Za dugogodišnji uspešan rad dobio je mnoge nagrade i priznanja, među kojima i "Zlatni mikrofon" za doprinos programima Radio Beograda, kao i "Carevac 67", koje dodeljuje Udruženje estradnih umetnika Srbije.

- Žarko Milanović doprineo je da naša varošica bude poznata po nečemu što je dobro, srpsko, tradicionalno, narodno - rekao je Boban Janković, predsednik Opštine Mionica. - Verujem da ćemo pored "Mišićevih dana" i svečanosti u čast čuvenog pesnika Milana Rakića, imati i manifestaciju posvećenu ovom velikom muzičkom pedagogu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)