MALA PETRA NOVO ČUDO ZA KLAVIROM: Slepa pijanistkinja iz Novog Sada virtuoznošću opčinila muzički svet

Zdravko Grumić

11. 10. 2020. u 09:00

POZIV Nemanje Radulovića mladoj pijanistkinji iz Novog Sada Petri Spasojević da mu bude gost na septembarskom koncertu na "Kolarcu", za tu muzički izuzetno talentovanu devojčicu, slepu od rođenja, bio je ne samo nastup na čuvenoj sceni uz slavnog violinistu, već i posebna prilika za sticanje novih saznanja iz umetnosti kojom se bavi i koju neizmerno voli.

МАЛА ПЕТРА НОВО ЧУДО ЗА КЛАВИРОМ: Слепа пијанисткиња из Новог Сада виртуозношћу опчинила музички свет

Foto N. Karlić

Ona je tako dodala novu bisernu nisku u nizu nastupa u zemlji i inostranstvu u proteklih šest godina školovanje tokom koje je osvajala sve same prve nagrade i priznanja.

- Za mene to nije bio samo nastup, nego i trenutak za učenje. Jer, dok su Nemanja i Lor (Favr Kan) svirali ja sam pratila njihovu muzičku komunikaciju i upijala svaki ton - kaže Petra, za "Novosti", sabirajući utiske sa tog događaja koji će joj zauvek ostati u sećanju.

Nemanju je, kako kaže, upoznala na velikom muzičkom takmičenju "Virtuozi 4+" u Budimpešti, gde je bila jedno od četvoro mladih takmičara koji su nastupali kao predstavnici Srbije, a on je bio član žirija.

ZADOVOLjSTVO Sa koncerta u Sinagogi, Foto privatan arhiva

- Po završetku snimanja čestitao mi je na nastupu i pozvao me da budem gost na njegovom koncertu u Beogradu. Taj poziv mi mnogo znači i motiviše me da još više radim a doživljavam ga i kao potvrdu da ono što moja profesorka i ja radimo vredi i da su moj veliki trud i rad primećeni.

SELIDBA IZ KURŠUMLIJE

DA bi svojoj kćerki omogućili odgovarajuće školovanje, Spasojevići su se preselili iz Kuršumlije u Novi Sad.

- Petra je pohađala školu "Milan Petrović", od prvog do trećeg razreda, a potom je inkluzivno u OŠ "Sonja Marinković" redovno završila osnovnu školu - kaže mama Snežana, ističući da je Petra u tim školama bila izuzetno dobro prihvaćena.

VEŽBE Petra svira na svom električnom klaviru, Foto privatan arhiva

Tu posvećenost ističe i Ana Frlin, Petrina profesorka klavira u Srednjoj muzičkoj školi "Isidor Bajić", napominjući da ta devojčica ima apsolutni sluh, redak dar koji je od velike pomoći u radu i razvoju njenog talenta.

- Sa Petrom od prvog časa istražujem. Pratim njene reakcije, osmišljavam načine rada i vežbe. Imati takvo dete je velika odgovornost.

USPEH Ana Frlin, Nemanja Radulović i Petra Spasojević, Foto privatan arhiva

Profesorka Frlin dodaje da njihov rad krasi veliko međusobno poverenje.

- Rad sa Petrom me inspiriše da izađem iz ustaljenog, da istražujem i da se oslobađam u kombinovanju znanja i otvorenosti ka novom. A Petra svojim radom poručuje svima nama da, čime god se bavili, to radimo iz srca i da se sve otvara na našem putu ako se posvetimo tome iskreno. Ona je učenik kakvog bi svaki predavač mogao da poželi u klasi. Raduje se izazovu i srećna je kad uči.

SINAGOGA

PETRA je svoj prvi koncert održala u Kuršumliji, kada je imala 12 godina, a od mnogih nagrada ističe dva laureata i specijalnu nagradu za autorsko delo za svoju kompoziciju.

- Najdraži nastup mi je bio u novosadskoj sinagogi prošle godine, sa Filharmonijom mladih - napominje mlada pijanistkinja koja se takođe uspešno bavi i komponovanjem.

Kao posebno drage dodaje nastupe na "VirtuWozima" i na Radulovićevom koncertu.

Petri je u prvom planu obrazovanje a želja joj je, kako kaže, da bude pijanista, kompozitor i predavač. U ostvarivanju tog plana najveću podršku ima od svojih roditelja, majke Snežane i oca Dragana, kao i od profesorke.

- Moramo da uskladimo naš posao sa njenom školom, da je odvozimo i vraćamo kući, ali ne možemo da kažemo da nam je teško kad znamo kako ona sve ovo postiže i kad vidimo kako napreduje - napominje mama Snežana, ističući da je Petra izuzetno uporna, da lako pamti i da brzo uči.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024