NAGRADA BAJO DŽAKOVIĆ PESNIKU BRANISLAVU ZUBOVIĆU: Završen festival Srpsko pero

Z.Gligorijević

05. 10. 2020. u 10:28

Savet 35. književnog festivala "Srpsko pero" odlučio je da prva nagrada „Bajo DŽaković“ pripadne pesniku Branislavu Zuboviću iz Novog Sada za zbirku pesama „Tremor“ u izdanju Udruženja književnika Srbije.

НАГРАДА БАЈО ЏАКОВИЋ ПЕСНИКУ БРАНИСЛАВУ ЗУБОВИЋУ: Завршен фестивал Српско перо

Foto: Srpsko pero

Nagradu, koju je Savet ustanovio od ove godine u čast idejnog tvorca, osnivača i dugogodišnjeg umetničkog direktora festivala, Baja DŽakovića, koji je preminuo oktobra 2018. godine, biće dodeljivana afirmisanim autorima srednje generacije za najbolju knjigu pesama ili kratkih priča objavljenu između dva festivala.

- U knjizi „Tremor“ Zubović s istančanim smislom za prepoznavanje suštine čovekove zapitanosti nad svetom i životom, uspeva da zaintrigira čitaoca da bi ovaj zaronio u njegov neobičan poetski svet, maštovito osmišljen i neuobičajeno nadahnut. Samosvojan u izrazu, s neobičnim načinom pevanja, unoseći u stvaralaštvo drhtaj svoje duše, Branislav Zubović je pesnik koji ukazuje na neobičan vid poezije koji otvara nove putokaze lirskim traganjima. Unoseći često humorne i ironične situacije, Zubović se brani od nesavršenosti života, ali ne i čoveka u njemu. Refleksije i emocije Branislav Zubović znalački iskazuje pomoću i kroz pesničke slike, plastično oblikovane i kolorisane damarima duše - navodi se u obrazloženju žirija, koji su činili Ivan Lalović, književnik iz Beogada i predsednik žirija, Bratislav R. Milanović, glavni i odgovorni urednik Književnih novina i Milan Jakovljević, predsednik Saveta festivala „Srpsko pero“.

Jakovljević podseća da, pored tradicionalne nagrade „Zlatni orfej“, koja je ove godine dodeljena književniku Nenadu Grujičiću „za svevremeni doprinos srpskoj književnoj baštini“, konkurs za nagradu „Srsko pero“ za najbolji književni rad za autore do 35. godina, traje do 25. oktobra. Zbog situacije izazvane pandemijom virusa korona, festival „Srpsko pero“ će, umesto na proleće, biti održan krajem godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

POTPUNO NEVEROVATNO MESTO ZA LETOVANJE: Ovo je hotel koji će odrasle oduševiti, a najmlađima oduzeti dah