NEKI TALENTI MOJ SU BLAGOSLOV: Miloš Maksimović, TV autor i voditelj, o raznovrsnosti TV projekata koje radi

MAJA JEŠIĆ

04. 10. 2020. u 10:44

VODITELjU i TV autoru Milošu Maksimoviću stvari su se dešavale spontano, ali tako da njegovi mnogobrojni talenti nisu mogli da ostanu nezapaženi.

НЕКИ ТАЛЕНТИ МОЈ СУ БЛАГОСЛОВ: Милош Максимовић, ТВ аутор и водитељ, о разноврсности ТВ пројеката које ради

Miloš Maksimović / Foto Marko Todorović - Promo

Profesionalni put vodio ga je ka televiziji i radiju, gde pronalazi svoje mesto u najrazličitijim formama. Za njega kažu da svojom harizmom hipnotiše sagovornike i u profesionalnom i u privatnom životu. Pouzdani izvori tvrde da je TV autor sa nepresušnom energijom, i jedan od najduhovitijih saradnika sa kojima su radili, koji zna da napravi dobru atmosferu i unese sjajnu energiju u svaki tim sa kojim sarađuje.

Amaterski se bavio glumom pre srednje škole, a kao "radnik - udarnik" kalio se u KK Crvena zvezda, Ambasadi Republike Koreje, CorD magazinu, "Intereksu", ali i porodičnom preduzeću. Pred kamere TV B 92 staje 2007. gde je započeo sa vremenskom prognozom, a vrlo brzo je "zadužio" centralne informativne emisije i jutarnji radijski program "Dizanje".

Sledeća njegova TV kota bila je TV Prva, na kojoj je bio prezenter u nekoliko informativnih formata, takođe i u "Noćnom žurnalu", a ovih dana vodi gledani kviz "Prva te zove". Često ga možemo videti kao moderatora ozbiljnih poslovnih i sportskih događaja, ponosan je na sporedne uloge u "Sunđer Bobu", "Pingvinima sa Madaskara", "stejšn vojs" je radija "Plej", "vojs over" u mnogim reklamama - njegov nezaboravan bariton čujemo nekoliko puta, kada najprestižnijim brendovima daje zvučnu sliku. Zaljubljenik je u automobilizam, bio je autor, reditelj i voditelj serijala "Autologija" na jutjub-kanalu.

* Poslednje u nizu vaših medijskih iskustava je kviz "Prva te zove" koji radite sa kolegama Ivanom Milovanovićem i Urošem Jovčićem, na Prva TV. Kada ljudi koji se javljaju da odgovore na pitanja, ne znaju da odgovore na elementarne stvari, da li vas to zbunjuje, ljuti, zabavlja...?

- Kviz "Prva te zove" je bio među najzabavnijim projektima u kojima sam učestvovao. Trema igrača je veliki faktor, jer je strah od javnog nastupa jedan od najvećih strahova poznat čoveku. Zapravo, dok igra traje, više uživaju svi ostali gledaoci nego onaj koji u tom trenutku odgovara na pitanja. Iz ugla voditelja to je veoma zabavno, iako je potrebna velika koncentracija, kako bi sve proteklo kako treba.

* Da li je kviz forma koja vam odgovara?

- Mislim da sam se tu dobro snašao, dakle, odgovor je "da". Iščekivanje tačnog odgovora ima sličan mehanizam kao vic. Gradi se napetost iščekivanjem nakon koga sledi ili radost ili razočaranje, što garantuje snažnu reakciju sa druge strane. Ako voditelj dobro zna tačan odgovor, što smatram za osnovni preduslov za dobro vođenje kviza - onda može na zabavan način da se poigrava sa odgovorima koje daju takmičari.

DRUGAR SA SVOJOM DECOM - ZAJEDNO IDEMO U PROVOD

* POSTALI ste roditelj sa 19 godina. Da li sta sa sinom i ćerkom drugar, ili se zna ko je tu roditelj, šta im savetujete? Odrasli ste u beogradskim blokovima, u svakom smislu specifičnoj sredini za odrastanje?

- Naravno da smo drugari. Imam običaj da kažem da su oni stariji dve godine od mene. Na snazi je parlamentarna demokratija i dogovaramo se o svemu, ponekad i o tome da izađemo zajedno u provod. Savetujem im da se čuvaju, ne čine drugome ništa što ni sebi ne žele i da budu čistog obraza, a pre svega da budu dobri ljudi. Mnogi izazovi modernog društva vrebaju oko nas, ali verujem da su taj momak od 22 i ta devojka od 19 na dobrom putu i da nose ono najbolje iz kuće, kao što sam i ja poneo.

* Vodili ste jutarnji program, vesti, bili autor tematski i žanrovski potpuno različitih emisija, šta vam u TV stvaralaštvu najviše prija?

- Mislim da su to ove "slobodnije" forme, gde do izražaja može da dođe improvizacija i situaciona inteligencija. Period koji sam proveo na radiju B 92 u "Dizanju" pamtim kao najinspirativniji. Iako je bilo potrebno da ustanem u pola pet ujutru, da bih od šest već mogao da pričam - čini mi se da sam tada najviše uživao u svom poslu.

* Koji TV format bi najbolje iskazao sve vaše talente, veštine, interesovanja?

- Najbolje se osećam u živom programu sa interesantnim gostima i slobodom kreiranja sadržaja. Iz ovoga možemo da izvučemo da bi to trebala da bude neka forma tok-šou programa. To mi je, zapravo, jedina neostvarena profesionalna želja. Zasada.

* Posebno ste ponosni na sinhronizacije za crtane filmove koje ste radili. U kakvom su vam sećanju ostala ta iskustva?

- Najlepšem. Smatram da sam se time "obesmrtio" za sva vremena, a sama snimanja su uvek zabavna i inspirativna. Imao sam čast da sarađujem sa veoma posvećenim ljudima i da ostvarim epizodne uloge u animiranim filmovima "Pingvini sa Madagaskara", "Sunđer Bob" i "Kremenčići". Kada se sinhronizuju crtani filmovi, potrebna je određena doza fleksibilnosti prema prevedenom tekstu kako bi se postigao gotovo isti rezultat koji su autori i zamislili, ako uzmemo u obzir jezičke razlike između originala i lokalne izvedbe. Na snimanjima je uvek sjajna, kreativna atmosfera.

Miloš Maksimović / Foto Marko Todorović - Promo

* Kolege i prijatelji vas poznaju kao urnebesnog zabavljača i veoma duhovitu osobu. Da li ste razmišljali o pokretanju sopstvenog TV šou-programa?

- Hvala na lepim rečima. Jesam razmišljao, čak i "raspisivao koncept" sa jednim prijateljem, kako se to kaže, ali se bojim da na tržištu ne postoji dovoljan prostor kako bih to mogao i da realizujem. U SAD, na primer, ima mesta za nekoliko velikih imena sa njihovim autorskim emisijama. Ovde je medijska scena znatno uža, nažalost.

* Za vas kažu da ste multitalentovani. Podjednako dobro izvodite razne i različite medijske poslove. Da li vam je svestranost olakšavajuća ili otežavajuća okolnost?

- Mislim da je to neka vrsta blagoslova. Da je drugačije, verovatno bi mi bilo dosadno. Takva diversifikacija donela mi je širok krug poslovnih odnosa i klijenata koji su broj 1 u svojim industrijama, na šta sam posebno ponosan. Imam običaj da kažem da se ovaj posao može naučiti, ali ipak malo morate biti i rođeni za to. Mene je od malih nogu interesovala gluma i obožavam da osvajam publiku, nebitno je da li je ispred mene petoro ili 500 ljudi. Moj širi medijski život počeo je tek 2007. godine, gotovo slučajno. Veoma brzo učim i upijam iskustva koja kasnije nastojim da primenim. Kada sam se obreo na B92 kao "vremenko", pa samo nakon dve sedmice dobio ponudu da vodim jutarnje vesti, rekoše mi da su odgovorni za produkciju unutar kuće tada rekli "stigao nam je čovek spreman za rad". Pripišite to boji glasa i dobroj dikciji, ali pre svega - opservaciji mnogih konferencija za štampu koje je vodio moj otac na pozicijama portparola KSJ i KK Crvena zvezda. Videh, naučih, primenih.

* Zainteresovali ste se i za ekologiju?

- Sa grupom prijatelja osnivač sam nevladine organizacije Centar za promociju cirkularne ekonomije, jer smatram da je to budućnost ne samo naše države, već celog sveta. Klasični ciklus "proizvedi - upotrebi - baci" doveo je do katastrofalnih posledica po životnu okolinu. Moramo biti znatno pametniji ako planiramo našoj deci i unucima da ostavimo planetu na kojoj će moći normalno da se živi.

* Da li planirate neki novi projekat?

- Ideje neprestano naviru, samo što za neke još nije došlo vreme da se ostvare. Upravo je sa radom počeo Shoppster TV, posvećen kupovini iz udobnosti doma 24 sata dnevno. Može se naći na SBB digitalnim platformama, EON i Total TV. Shoppster je prva integrisana onlajn i TV prodavnica u Srbiji i drago mi je da sam deo ekipe voditelja koja učestvuje u ovom projektu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)