FILMSKI FESTIVAL U LESKOVCU: LJubitelji sedme umetnosti pod maskama

I. Mitić

22. 09. 2020. u 20:45

U BIOSKOP Leskovačkog kulturnog centra(LKC) i salu ovdašnjeg Narodnog pozorišta tokom projekcije 12 filmova iz zvanične konkurencije 13. Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije(LIFFE) publika će moći da uđe tek posle obavezne dezinfekcije ruku i sa zaštitnim maskama koje će morati da nosi sve vreme trajanja filma.

ФИЛМСКИ ФЕСТИВАЛ У ЛЕСКОВЦУ: Љубитељи седме уметности под маскама

Foto: I. Mitić

Zbog epidemije virusa korona većina sadržaja sa petodnevnog festivala biće prebačena na iznajmljenu onlajn platformu, dok će glamur ove manifestacije, na koji su Leskovčani već navikli, izostati.

Ovogodišnji LIFFE, koji donosi presek najbolje i najnovije filmske produkcije iz zemalja bivše Jugoslavije, otvara se 25. septembra u Narodnom pozorištu ispred koga neće biti crvenog tepiha, okupljanja publike, video-bimova i raskošne rasvete. Neće biti ni gostiju iz regiona, dok će se tradicionalna Konferencija reditelja nekadašnje Jugoslavije i redovne konferencije za novinare preseliti u digitalni svet. Što se fizičkog prisustva medija tiče izuzetak će biti samo otvaranje i zatvaranje prestižne manifestacije.

- Ove godine orijentisali smo se na onlajn platformu sa željom da zaštitimo naše sugrađene od eventualne infekcije, ali i da ih u isto vreme ne uskratimo za sadržaje koje smo pripremili. Većina onoga što se bude dešavalo tokom festivala biće dostupno, ne samo Leskovčanima, već i svima u regionu. Što se publike u salama tiče molimo ih da poštuju sve predviđe mere kako ne bi smo morali da ih, tokom prikazivanja filma, podsećamo na to – ističe Sanja Conić, direktorka LKC, koji je organizator festivala.

Na onlajn platformi „mojoff.net/leskovacfilmfestival“ publika će moći da vidi retrospektivu najboljih filmova sa ranijih festivala, nezavisne filmove kao i pojedina ostvarenja iz zvanične ovogodišnje konkurencije. Pojedini naslovi će moći da se gledaju besplatno, dok će se neki simbolično plaćati karticom. Cena karte je oko 200 dinara. Planirano je da se tribine „U krupnom planu“ odvijaju uz prisustvo publike, ali su organizatori spremni da i njih „premeste“ na internet.

MONOGRAFIJA O ŽIKI PAVLOVIĆU

Organizatori LIFFE iz LKC rade na pripremi monografije o Živojinu Žiki Pavloviću, čije ime nose nagrade festivala. Monografiju već uveliko priprema Miroljub Stojanović, urednik izdavaštva u Filmskom centru Srbije, za koga kažu da je jedan od najvećih poznavalaca Pavlovićevog života i rada na filmu, ali i u slikarstvu i književnosti. Slogan ovogodišnjeg LIFFE je „Film uvek“, a organizatorima je, pored kvalitetne filmske ponude, najvažnije da su očuvali njegov kontinuitet.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!