ČEKA SE ODLUKA KRIZNOG ŠTABA: Evo kako će biti održan Sajam knjiga - izdavači neće pod kupole

D. MATOVIĆ

19. 09. 2020. u 09:13

ЧЕКА СЕ ОДЛУКА КРИЗНОГ ШТАБА: Ево како ће бити одржан Сајам књига - издавачи неће под куполе

Foto: K. Mihajlović

ŠTA se beli u belome gradu? Al` je sneg, al` su labudovi?"... Nit` je sneg nit` su labudovi, nego čadori srpski` izdavača. Ispred "Cvijete Zuzorić" na Kalemegdanu.

Sasvim je izvesno da Međunarodnog beogradskog sajma knjiga u poslednjoj nedelji oktobra biti neće. Iako se Krizni štab još nije zvanično izjasnio da li je bezbedno da se naša najveća smotra pisane reči održi pod kupolama Beogradskog sajma (odluku će obznaniti u ponedeljak), domaći izdavači su skoro u jednom glasu rekli da ne žele da izlože zdravstvenom riziku ni posetioce, ni svoje zaposlene.

Kako "Novosti" nezvanično saznaju, u Kriznom štabu još nije odobren rad sajmova i da se verovatno  situacija neće promeniti do te mere da se tako masovno okupljanje može održati bezbedno. Ali, mali virus ne može da zaustavi život, a mnogi sugrađani su navikli da u oktobru "žive za knjigu". Svesni toga izdavači su Sekretarijatu za kulturu Beograda predložili da se napravi festival knjige na otvorenom. "Grad knjige", kako su ga članovi Udruženja profesionalnih izdavača u dopisu Sekretarijatu nazvali, mogao bi da bude smešten na Malom Kalemegdanu.

NIJE VREME

NISU se održali ni drugi sajmovi, pa ne mora da bude ni sajma knjiga. Nije vreme za sajmove - kaže Saša Petković, suvlasnik "Vulkana". - Najgore bi bilo da se ljudi po halama porazbolevaju, onda bi nam svi rekli da smo krivi za širenje epidemije.

- Pored prodaje knjiga pod jednoobraznim šatorima, animirali bismo knjižare, ali i druge prodavce u Knez Mihailovoj da se uključe u izlagački program. Nemamo nameru da organizujemo programska okupljanja, odnosno događaje, već video animaciju na nekoliko mesta, ali u skladu s mogućnostima, budući da je vremena za pripremu malo - napisali su izdavači.

Manifestacija u slavu pisane reči, ako je bude, neće podsećati na "šabački vašar". Sve bi se dešavalo pod šatorima, koji podsećaju na pagode, a koji su već godinama svetski trend za slične događaje. Pritom, svi bi bili dovoljno odvojeni jedni od drugih, tako da bi zadovoljavali mere opreza koje se već primenjuju u prodavnicama, apotekama, bankama...

Zoran Hamović/Foto: B. Subašić

- Ne pravimo mi alternativu Sajma knjiga, ovo bi bila jedna vrsta hibrida, nešto što donosi budući koncept - kaže Zoran Hamović, predsednik Udruženja profesionalnih izdavača.

- Sajmovi knjiga izgubili su svoj koncept zahvaljujući internetu i drugim načinima komunikacije. Festivalski deo sajma je postao glavni, a za to više sajamske hale nisu potrebne.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)