PRVA PREMIJERA OD PANDEMIJE U NARODNOM POZORIŠTU: “Vasa Železnova i drugi” razbila led posle šest meseci (FOTO)

Tanjug

10. 09. 2020. u 00:49

PRVA premijera jedne predstave nakon šest meseci zatišja usled pandemije korona virusa odigrala se večeras u Narodnom pozorištu u Beogradu, sa novom postavkom komada “Vasa Železnova i drugi” Maksima Gorkog.

ПРВА ПРЕМИЈЕРА ОД ПАНДЕМИЈЕ У НАРОДНОМ ПОЗОРИШТУ: “Васа Железнова и други” разбила лед после шест месеци (ФОТО)

Foto: N. Skenderija

Svečana premijera od 20 sati sa crvenim tepihom ispred Velike scene označila je zaista veliku feštu, jer nije mala stvar da se konačno odigra novi teatarski događaj posle toliko meseci kompletne pauze od susreta publike sa daskama koje život znače.

Neposredno pre početka najnovije predstave, od 19 časova otvorena je prva mala antikvarnica odmah na ulazu u Narodno pozorište, sa leve strane, preko puta blagajne, kao zanimljiva dopuna sadržaja ovog najstarijeg teatra, koje ima godinama otvoren i Muzej sa izložbama, predavanjima ili koncertima klasične muzike.

Upravnica Ivana Vujić je dočekivala publiku u holu kao pravi domaćin, i sama vidno srećna i zadovoljna što se konačno dešava i taj trenutak da pozorišta i tokom Covida 19 mogu da budu otvorena, da rade, i da se spremaju nove drame sa velikim ansamblima, kakva je i ova predstava prema odlomcima iz više drama čuvenog pisca.

Naravno, publika i zaposleni u ovoj ustanovi nosili su maske, držali se na rastojanju koliko je to moguće, i nekako se prilagođavali na taj novi poredak koji nas čeka u narednom periodu.

Foto: N. Skenderija

Ruska porodična drama prati naslovnu junakinju kroz presek društva i čitavog socijalnog miljea, kroz odnos sa ćerkama, i tužnu ispovest da je nekada imala mnogo više dece.

Drama je sastavljena iz više različlitih dela, kako je reditelj, gost iz Hrvatske Zlatko Sviben, to zamislio, te osim drame “Vasa Železnova” iz više verzija napisanih 1910. i 1935. godine, koristio se i odlomcima iz romana “Foma Gordejev” i “Delo Artamonovih”, što se i prikazuje na velikom platnu tokom trajanja radnje, da publici i tako plastično bude jasno šta prati od scena pred sobom.

Osim što je na neki način ova premijera istorijska, jer se njome vraća pozorište na velika vrata upravo premijernim izvođenjem, predstava je značajna i zbog činjenice da se glumica Ljiljana Blagojević, prvakinja ove ustanove, posle dužeg odsustva sa scene u novim ulogama (osim epizodne role u novoj verziji “Nečiste krvi” 2019) vraća glavnom ulogom u teatar.

Foto: N. Skenderija

Njene ćerke igraju pođednako uverljivo Sonja Kolačarić i Suzana Lukić, uz snaju Bojanu Stefanović, dok se u sporednoj ulozi muža pojavio Petar Božović, a brata igra Nebojša Kundačina.

Velika ekipa od skoro 20 glumaca u puna dva sata dočarala je epsku porodičnu sagu kao multimedijalni projekat, jer je sve vreme reditelj uprizorio i video radove kao kratke filmove na velikom platnu, snimak naslovne junakinje kako provejava kroz radnju prošlosti i sadašnjosti.

Uz spomenute glumce, igrali su ovo veče i - Vanja Milačić, Zorana Bećić, Bojan Krivokapić, Gojko Baletić, Bogdan Bogdanović, Branislav Tomašević, Bojana Bambić, Ivan Đorđević, Radovan Miljanić, Luka Pavlović i Rada Đuričin.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)