ZAVRŠEN 47. FESTIVAL INFANT U NOVOM SADU: Pobednička predstava „Prostor za revoluciju“

S. BAJIĆ

07. 09. 2020. u 12:22

PREDSTAVA „Prostor za revoluciju“, Isidore Stanišić, u izvođenju Bitef dens kompanije iz Beograda, pobedila je na ovogodišnjem, 47. Internacionalnom festivalu alternativnog i novog teatra – INFANT.

ЗАВРШЕН 47. ФЕСТИВАЛ ИНФАНТ У НОВОМ САДУ: Победничка представа „Простор за револуцију“

Foto: S.Đukić

U konkurenciji trodnevne smotre su bile i predstave „Ana Frank“, Šabačkog pozorišta i „Algoritam sna,“ Teatra MIMART, dok je Ansambl Srpskog narodnog pozorišta u čast nagrađenih umetnika, završne festivalske večeri, odigrao predstavu „Ko je ubio Dženis Džoplin?“, Tijane Grumić.

Festivalski žiri, Miroslav Radonjić, Nikola Zavišić i Milan Puzić, jednoglasno su doneli odluku o nagradi za najuspešniji eksperiment i predstavu u celini.

- Žiri je imao prilike da u dva dana pogleda, na žalost, samo tri predstave koje su bile potpuno različite i bavile se sasvim raznovrsnim poetikama i pozorišnim praksama. Veoma je važno što se pozorište vratilo publici i publika pozorištu. Suština teatra je upravo ova ključna razmena energije i komunikacija i bez nje teatar gubi smisao i svrhu. Iskreno se nadamo da će pozorište nastaviti da živi uz svoju publiku i da neće biti ovako brutalno uklonjeno iz naših života jer je bez njega zaista duhovni život značajno siromašniji- kaže se u saopštenju žirija.

SELEKTOR

NA ovogodišnjem INFANT-u, ulogu selektora festivala imala je Sanja Krsmanović- Tasić, naša performerka i pozorišna autorka, koja je i prošle godine bila na toj funkciji. Dogodine, na 48. INFANT-u selektor će biti biti reditelj Aleksandar Popovski.

Na 47. INFANT-u održanom pod sloganom „Lična revolucija“ novosadska publika je imala prilike da, pored uživanja u predstavama, učestvuje u raznim radionicama koje su obuhvatale umetnosti poput književnosti, teatra, plesa, virtuelne realnosti, bodi-arta, pa čak i cirkusa. Takođe, publika je imala priliku da poseti izložbu autora Danila Baletića pod nazivom „Skulptura Transformersi i Dinoboti“, kao i izložbu „Vojvođanski slikari“. Festival je ove godine bio u novom izdanju te se vraća svojim korenima u alternativnom prostoru.

Festival je od 4. do 6. septembra održan na otvorenom prostoru „Kineske četvrti“ u okviru novosadskog „Kaleidoskopa kulture“.

 
Zapratite „Novosti sport“ na Fejsbuku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)