DODELJENA NAGRADA ZADUŽBINE ČUVENOG PISCA I SLIKARA: "Momo Kapor" - Petru Mošiću (FOTO)

M.A.K.

02. 09. 2020. u 20:44

NA DESETOGODIŠNjICU smrti pisca i slikara Momčila Mome Kapora (1937- 2010), ali i deceniju postojanja Zadužbine sa njegovim imenom, jubilarna nagrada koja neguje sećanje na opuse koje je ostvario u obe umetnosti (dodeljuje se naizmenično likovnim i umetnicima pisane reči), pripala je mladom beogradskom slikaru Petru Mošiću.

ДОДЕЉЕНА НАГРАДА ЗАДУЖБИНЕ ЧУВЕНОГ ПИСЦА И СЛИКАРА: Момо Капор - Петру Мошићу (ФОТО)

Foto: Novosti

- Nagrada se sastoji od plakete od srebra sa motivom školice, česte teme na slikama Mome Kapora, i novčanog iznosa od dve hiljade evra koju je obezbedilo Javno preduzeće Pošta Srbije kao generalni sponzor nagrade - kaže, za "Novosti", Ljiljana Kapor, predsednica Zadužbine i supruga pisca i slikara.

O ovogodišnjoj nagradi "Momo Kapor" odlučivao je žiri u kome su bili Dejan Đorić, istoričar umetnosti i kritičar našeg lista (predsednik), Dragan J. Danilov, pesnik i likovni kritičar i vajarka Lana Vasiljević. Za Mošića su se opredelili, kako piše u obrazloženju, jer je laureat "mladi umetnik koji slika u duhu starih majstora".

- Po prvi put se nagrađuje mladi slikar, što će ubuduće biti uobičajena praksa, tim značajnija jer u našoj zemlji više ne postoje nagrade za mlade likovne stvaraoce - ističe se u odluci žirija, koji naglašava da je nagrađen izuzetan umetnik. - Akademski slikar Petar Mošić (Beograd, 1981) koji je doktorirao na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, sigurno je najistaknutiji i najbolji slikar u mlađoj generaciji. Predstavio je potpuno novi izraz unutar srpske figuracije, na studiozno rađenim slikama u duhu sinteze kritičkog realizma i metafizičkih svojstava slikarstva.

Vreme i mesto uručenja priznanja biće naknadno objavljeni.

JEDAN OD NAJUSPEŠNIJIH MLADIH UMETNIKA

Foto: Privatna arhiva

 

Petar Mošić (1981, Beograd) završio je doktorske umetničke studije na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, pod mentorstvom prof. Anđelke Bojović. Ovaj mladi umetnik višestruko je nagrađivan za osobeni, publici i kritici sada već prepoznatljiv stil. Jedna od značajnijih nagrada jeste Zlatna paleta sa Prolećne izložbe ULUS-a (2016).

Foto: Privatna arhiva

 

Radovi Petra Mošića nalaze se u brojnim privatnim i javnim kolekcijama u zemlji i inostranstvu, ali krase i nekoliko javnih beogradskih zgrada, u vidu murala.

Učestvovao je na petnaest samostalnih i preko stotinu grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu, kao i u međunarodnim projektima i rezidencijama, poput Glo’Art fondacije u Belgiji (2016, 2017, 2018, 2019).

Foto: Privatna arhiva

 

Od 2016. do 2018. bio je član Saveta Galerije Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu. Glo’Art fondacija proglasila ga je 2019. godine za jednog od najuspešnijih mladih umetnika koji su gostovali na ovoj međunarodnoj rezidenciji. Živi i stvara u Beogradu.

Foto: Privatna arhiva

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere