Bajka iz pera DŽ. K. Rouling

Marina Mirković

01. 09. 2020. u 17:36

Nesvakidašnji izdavački poduhvat na sajtu "Čarobne knjige"

Бајка из пера  Џ. К. Роулинг

Foto Promo, "Čarobna knjiga"

ORIGINALNA bajka iz pera najčitanije sp isateljice našeg doba Džoan K. Rouling "Ikabog" stiže i pred naše čitaoce, zahvaljujući pregnuću novosadske "Čarobne knjige". Iako je ista izdavačka kuća objavljivala mnogobrojne naslove o čarobnjačkom svetu koji je oko svog Harija Potera izatkala Roulingova, ovoga puta su "čarobnjaci" postali izdavači priče bez magije, dakle nečega sasvim drugačijeg. Međutim, sam proces objavljivanja sasvim je neuobičajen i njemu ne manjka magije: "Ikabog" na srpskom jeziku može da se čita od danas, kada su prva dva poglavlja postavljena na sajt www.carobnaknjiga-citajikabog.rs.


Tokom predstojećih sedam nedelja, sve do petka, 16. oktobra, svakog radnog dana na istom sajtu biće objavljivana nova poglavlja. Bajka će biti besplatno dostupna za čitanje do 23. oktobra, potom se briše, a štampano izdanje može se očekivati u decembru.
Roulingova je bajku "Ikabog" napisala svojoj deci pre deset godina, kao priču za laku noć, a odlučila je da je objavi sada kako bi se zabavili deca i roditelji zatočeni u kućama usled pandemije virusa korona. Priča je na sličan način zaživela u Engleskoj 26. maja, kada su na zvaničnom veb-sajtu objavljena prva tri poglavlja, i englesko čitalaštvo pratilo ju je sa sajta sve do 10. jula.

Foto Promo, "Čarobna knjiga"

PREDLOZI Neki od dečjih radova sa sajta posvećenog knjizi "Ikabog"

Istinska magija ove bajke i priče oko nje, ogleda se u tome što će štampano izdanje knjige biti oplemenjeno ilustracijama dece iz Srbije, pobednika likovnog konkursa koji će trajati tokom ovih sedam nedelja, do objavljivanja poslednjeg nastavka na sajtu. Trideset četiri ilustracije inspirisane ovom bajkom, koje budu odabrane po završetku konkursa, naći će se na stranicama štampanog izdanja knjige. Sva deca uzrasta od 7 do 12 godina imaju pravo učešća, i pozivaju se da uživaju u priči - bilo samostalno čitajući, bilo u interpretaciji starijih, ali i da, sledeći uputstva, nacrtaju ili naslikaju likove, mesta i događaje iz bajke.


"Ikabog" je bajka koja je zamišljena i napisana da bude čitana naglas, a čija je radnja smeštena u izmišljenoj zemlji. Potpuno je samostalna i odvojena od autorkinog dosadašnjeg rada. Načelno je predviđena za školsku decu do 12 godina, kojima će svakako biti najzanimljivija, ali u njoj će sasvim sigurno uživati cela porodica.
Autorka će sve prihode od prava donirati projektima za pomoć onima koji su najviše pogođeni pandemijom virusa korona u Velikoj Britaniji i svetu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a