REMEK-DELO NA FILMSKOM PLATNU: Kusta snima Na Drini ćupriju

A. P.

27. 08. 2020. u 08:05

РЕМЕК-ДЕЛО НА ФИЛМСКОМ ПЛАТНУ: Куста снима На Дрини ћуприју

Foto: V.N.

USKORO ćete videti premijeru igranog filma o Jasenovcu koji je radio Predrag Antonijević.

Danas smo se dogovorili da uputimo poziv Emiru Kusturici za drugu temu od fantastičnog interesa za srpski narod, koja povezuje Srbiju i BiH i govori o svemu sa čim smo se suočavali u prošlosti i mnogo toga oslikava i u današnjem vremenu. Očekujem da to bude remek-delo, a spremni smo da preuzmemo najveći deo finansiranja.

Ovo je kazao juče predsednik Aleksandar Vučić posle sastanka sa rukovodstvom Republike Srpske.

Mada nije precizirano o kom naslovu je reč, kako "Novosti" saznaju, u planu je ekranizacija čuvenog romana Ive Andrića "Na Drini ćuprija". Kusturica nikada nije krio svoje divljenje prema našem nobelovcu, uostalom, u njegovo ime, napravio je sada već širom sveta čuven Andrićgrad u Višegradu. Oni koji pomno prate rad slavnog reditelja znaju da je ekranizacija znamenitog Andrićevog romana Kusturičina višedecenijska opsesija.

- U romanu "Na Drini ćuprija" je naša prošlost, sadašnjost, a bojim se i budućnost. To je naš Stari zavet - kazao je Kusturica kada je pre desetak godina najavljivao moguću ekranizaciju ovog kultnog dela.

Spremni smo da preuzmemo najveći deo finansiranja - kazao predsednik Aleksandar Vučić

U to vreme rodila se i ideja o izgradnji Andrićgrada, prvobitno zamišljenog kao kulise za budući film, da bi u međuvremenu postao svojevrsna oda našem jedinom nobelovcu i jedan od najznačajnijih kulturnih centara.

- Lakše je sagraditi još jedan most nego snimiti film po Andrićevom romanu, ali problem će biti rešen unošenjem u filmsko delo posledica koje događaji u romanu imaju u današnjem vremenu - govorio je svojevremeno Kusturica, svestan odgovornosti koje nosi ekranizacija monumentalnog dela "Na Drini ćuprija".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (12)

MILE

27.08.2020. 09:53

Svaka čast Lordanu Zafranoviću,ali jedini režiser na ovome svetu koji može da uđe u dušu Andrićevog romana je Veliki Emir Kusturica,svi mi sa tih prostora koji danas imamo preko 75 godina na neki način smo živeli taj roman.

MP

27.08.2020. 10:54

Samo Kusturica može da napravi remek-delo ekranizujući Andrićev roman tj. remek- delo "Na Drini ćuprija". Nijedan drugi režiser nije toliko duboko ušao u Andrićev svet i zbivanja u Bosni i Hercegovini kao što je Kusturica. Završiće on građevinsko filmsku trilogiju Drvengrad-Andrićgrad-Ćuprija na Drini na radost istinskih ljubitelja umetnosti. Zaslužuje veliku podršku za hrabar potez.

Jovan

27.08.2020. 14:18

Pomenuste Predraga Antonijevića i igrani film o Jasenovcu. NEMOGU DA VERUJEM, da je neko tom neznalici i skandal majstoru dao da snima film o najvažnijoj srpskoj katastrofi. Ovo kažem zbog toga jer je u Zaspanci za vojnika toliko nepismeno i politikantski dopisivao Stevana Jakovljevića, pa mislim da takav blesimetar nebi trebalo da pridje ni blizu velikim istorijskim temama. SRAMOTA.

negotinac

28.08.2020. 11:49

@Jovan - Тачно тако Јоване.Када се филм Заспанка..појавио написао сам коментар о томе да је П.Г.оскрнавио успомену на 13.пук Хајдук Вељко који је,утом тренутку,био једина војна формација на свету која је прешла на неп.територију да пренесе терет борби и то без обавештајних података да је на другој обали Саве било 2 дивизије непријатеља које су се спремале за напад на западни фронт.Такође је ремек дело Српска трилогија свео на чланак.Локација за филм и сценографија је била срамотна.П:Г:дугује велико извињење и делу Стевана Јаковљевића и изгинулим борцима из Неготинске крајине.

Ljiljana Kuzjak

27.08.2020. 22:48

Kusta je uglavnom uspeo da ostvari sve svoje snove,pa ce verujem i ovaj o snimanju filma"Na Drini cuprija". Verujem u divnog i dragog Emira Kusturicu u cijim grudima kuca lavlje srce. Ziveo ti meni sto godina ,ne racunajuci ovih 65 do sada!