DUBINE JUŽNJAČKOG DUHA: Vladimir Vučković o knjizi "Srodne duše" u izdanju "Glasnika"

D. Alihodžić

20. 08. 2020. u 06:45 >> 02:06

ZA najnoviji roman Vladimira Vučkovića (48) "Srodne duše", u izdanju "Službenog glasnika", njegov recezent Radovan Beli Marković je napisao da je u pitanju "krepka kapka u savremeno srpsko knjižestvo", dok Dejan Stojiljković primećuje da autor nastavlja da se "udubljuje u kompleksnost ljudske psihe i vazda složenih muško-ženskih odnosa".

ДУБИНЕ ЈУЖЊАЧКОГ ДУХА: Владимир Вучковић о књизи Сродне душе у издању Гласника

Novosti

Vučković sa svojim junacima Nadom, Milanom i Ivanom traži odgovore na pitanja šta je ljubav a šta žudnja i koliko smo spremni da odemo daleko dok to ne otkrijemo. Poput junakinje Nade koju je odrastanje pored promuskuitetne babe, partizanskog jataka, nateralo i samu da zaluta u poročna prostranstva.

- Čini se da je književnost južne Srbije zanemarivana u prethodna dva veka više nego književnost drugih krajeva, gde se piše na srpskom jeziku. Vuk Karadžić je neuvrštavanjem narodnog stvaralaštva sa juga Srbije prilikom prikupljanja i objavljivanja, nehotice ili namerno učinio da književnost juga deluje kao da je bez temelja, dubine i složene kulturološke slojevitosti. Zato je pred piscima koji tematizuju život na jugu Srbije zahtevan zadatak da kroz svoje pripovedanje upoznaju široku publiku sa neistraženim dubinama južnjačkog bitija i duha - kaže pisac, inače doktor pravnih nauka.

I u romanu "Vrana u paunovom perju" ("Službeni glasnik") ovaj autor se takođe bavio traganjem za srodnim dušama iako tematizije jednu drugačiju ljubav i to kralja Milana Obrenovića i jedne devojke, kasnije žene iz Niša u koju je Milan bio ozbiljno zaljubljen:

- Iako roman "Vrana u paunovom perju" ima istorijsku pozadinu, jedna od tema je i srodnost duša, odnosno, ljubav jedne obične građanke iz Niša sa knezom Milanom Obrenovićem. To znači da srodnost duša može da postoji i između obične žene i kneza (kralja). Kada su novinari pitali kralja Milana u Beču, neposredno pre njegove smrti, da li je u životu bio stvarno zaljubljen, odgovorio je da je voleo jednu "malu" u Nišu, a ona je za njega bila "spoj divljine i aristokratske lepote.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost