MUDROSTI SA MARGINA: Knjiga Ecce homo Milije Belića, slikara i teoretičara umetnosti iz Pariza

V. N.

10. 08. 2020. u 11:38

TRAŽITE dobro u drugima, naći ćete ga u sebi... Taština osudi najpre one najbolje, ne one najgore...

МУДРОСТИ СА МАРГИНА: Књига Ecce homo Милије Белића, сликара и теоретичара уметности из Париза

Foto privatna arhiva

Istina postoji samo zato da bi se saopštila drugima... Kultura nije ukras, ona je temelj svakog društva... Vreme je sluškinja umetnosti, a nije umetnost sluškinja vremena.

Ovo su misli koje tvore knjigu našeg slikara, vajara i teoretičara umetnosti Milije Belića, nazvanu - Ecce homo (reči Pontija Pilata koji pokazuje na bičevanog Isusa sa vencem od trnja na glavi, a u prevodu sa latinskog znače "Evo čoveka"). Delo umetnika koji decenijama živi u Parizu, odakle je stekao međunarodnu reputaciju, objavili su "Čigoja štampa" i Društvo za kulturnu saradnju Srbija - Francuska, a priredila je Jelena Novaković.
- Knjiga je nastajala na marginama ostalih spisa, decenijama - priča, za "Novosti", umetnik o delu koje se trenutno prevodi na francuski, a kome je nedavno Umetnička galerija "Nadežda Petrović" iz Čačka objavila i zbirku eseja o umetnosti "Ars longa". - Većina maksima je zabeležena krajem sedamdesetih, tokom osamdesetih i devedesetih godina, kao "blesak istine" ili kao kratak poetski zapis. Neke maksime su nastale i neposredno pred objavljivanja knjige.

Krhkost ljudske prirode

MA koliko mučan za sve nas, period pandemije, kojem se, nažalost, još ne naslućuje kraj, nije bitnije uticao na moj rad niti ga je omeo - priča umetnik. - Kreativnost već sama po sebi podrazumeva izvesnu izolaciju. S druge strane, novonastala situacija nameće niz pitanja o krhkosti ljudske prirode, ljudskog društva, pa i mestu i ulozi umetnosti u datim okolnostima.

Kako su široj javnosti poznatija Belićeva teoretska dela, koja su obimnija i sa drugačijom strukturom misli i rečenica, o izazovu izražavanja u svedenoj formi maksime kaže:

Foto privatna arhiva

- Maksima ima prednost što na sažet način izražava mnogo toga, što sažima više značenja u, često, jednoj jedinoj jezgrovitoj rečenici. Po tome je bliska poetskom načinu izražavanja.

Karakteristika i likovnog izraza ovoga autora je svedena, jasna i čista forma, koja može biti pandan maksimama:
- U pitanju je isti pristup kreativnom činu - dodaje Belić. - Zato su u knjizi prisutne i ilustracije koje su nastajale paralelno, u istom periodu, kao jedna vrsta vizuelnih maksima.
Pandemija virusa korona odložila je neke od projekata ovog autora, pa tako i samostalnu izložbu u Napulju, koja je bila zakazana za septembar.
- Ipak, neke izložbe će se održati uprkos sanitarnoj krizi - nastavlja naš sagovornik. - Izložba "Kinetika, drugi deo", čiji sam komesar i ujedno izlagač, posle evropske turneje - Pariz, Bazel, Hamburg, Beč, Budimpešta - biće prikazanau u muzeju "Lapidarijum" u Novigradu, od 28. avgusta do 28. septembra.
Upitan da u nekoliko maksima opiše savremenog čoveka, Milija Belić zaključuje:
- Čovek je svest prirode o samoj sebi. Umetnost je duša sveta. Umetnost je danas multidisciplinarna i polivalentna. Služi se bez ustezanja novim tehnologijama, sva u naponu da izrazi i oslika čoveka 21. veka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna