"NOVOSTI" SA PROTAGONISTIMA FILMA "TOMA": Oživeli besmrtne note najvećeg boema (FOTO)

Jelena Banjanin

12. 08. 2020. u 00:41

VOLEO je pesmu i kafanu, a stihovima lečio bolnu dušu i stare rane. Upravo o ovom najvećem boemu jugoslovenske narodne muzike, Tomi Zdravkoviću (1938-1991), snima se biografski film i serija "Toma", u režiji Zorana Lisinca i Dragana Bjelogrlića. Noćas su oživljene scene kada u Radio Beograd stižu pevačke zvezve predvođene Tomom Zdravkovićem, koga tumači Milan Marić.

НОВОСТИ СА ПРОТАГОНИСТИМА ФИЛМА ТОМА: Оживели бесмртне ноте највећег боема (ФОТО)

Snimanje filma i serije "Toma" / Foto V. Danilov

- Prvo što ljudi vide je što Toma i ja ne ličimo uopšte. Pitaju se kako ga mogu igrati. Zato je ovo jedan od velikih izazova, ali je divno raditi film o takvom čoveku, koji je simbol nekog lepog vremena. Neverovatna je koincidencija njegove smrti sa raspadom zemlje u kojoj je doživeo slavu došavši iz malog sela na jugu Srbije - kaže Milan Marić.

Snimanje filma i serije "Toma" / Foto V. Danilov

 

Toma je bio simbol boemskog života, a cena takvog života najčešće je visoka, o čemu Marić kaže:

- Sada, kada "rekreativno" idemo u kafanu, kažemo da je nekad bilo lepo biti boem, ali nažalost Toma je završio prerano. I zato naglašavamo tu autodestruktivnu crtu, to nešto što ga je grizlo, vuklo, nije mu davalo mira i u svoj slavi, ostvarenju jugoslovenskog sna i popularnosti vuklo ga na dno. Kontrast je što je on iz tog dna stvarao najlepše stvari.

Snimanje filma i serije "Toma" / Foto V. Danilov

 

Inspiraciju za pesme Zdravković je pronalazio u životu, ljudima, a najviše emocija budile su mu nesrećne ljubavi. I u ovom filmu čuće se najpoznatije Tomine pesme koje su odavno postale evergrin, ali i novi hit koji će u njegovu čast biti komponovan za film i seriju. To nam je otkrila Tamara Dragičević, koja će dočarati lik i harizmu Silvane Armenulić. Kao kompozitor i interpretator Toma nije proslavio samo sebe, već je hitom "Šta će mi život" na tron narodne muzike postavio Silvanu. Pored hita, koji svi čekaju "Noćas mi srce pati", Dragičevićeva ističe da će i nova pesma radovati publiku:

Snimanje filma i serije "Toma" / Foto V. Danilov

 

- Imamo, ako smem da kažem, novi filmski hit koji pevaju Toma i Silvana. Garantujem da će biti nova kafanska pesma koja neće moći da se zaobiđe na svakoj proslavi. Svi na setu je puštamo i po dvadeset i više puta i nismo je se zasitili.

Koreditelj i koproducent Drgan Bjelogrlić otkriva da ne sluša narodnu muziku, ali da često ide često u kafanu gde je ta vrsta muzike uvek prisutna.

Foto Monika Husar

Tekst potpisa

Silvana Aremnulić i Toma Zdravković / Foto Arhiva Novosti

 

- Mislim da je Toma Zdravković kralj kafane. Njegovu muziku sam i upoznao preko nje, a sada kako se bavim Tomom desi se da u kolima pustim neku njegovu pesmu što ranije nisam radio. Toma je jedan od retkih autora koji je u pesmama opisao svoj život, što je veoma zanimljivo, posebno za film. Kao da su njegove pesme bile autobiografske i sada ih, sa svim znanjem koje sam sakupio o njemu, slušam iz drugačijeg ugla - ističe Bjelogrlić i objašnjava bez kojih pesama ne može zamisliti film o Tomi.

- Bez one koja mi se najviše sviđa "Dva smo sveta različita". Malo je pozanto da je Toma prvu pesmu "Buket belih ruža" napisao svojoj devojci Slavici, koja je rano preminula, pa sam rekao ne može ni bez ovoga. Sigurno ne može bez "Dotakao sam dno života" i bez "Svirajte noćas zamo za nju" koju je posvetio Silvani.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIS i KK Partizan obezbedili zimsku opremu za 600 dece