GOSPODIN DETEKTIV U DRUŠTVU TESLE: Popularnu kanadsku krimi dramu ovog leta možete gledati u Srbiji

N. D.

03. 08. 2020. u 11:31

MOŽETE li da zamislite kako bi izgledala popularna franšiza "Mesto zločina" bez napredne tehnologije i smeštena na kraj 19. veka?

ГОСПОДИН ДЕТЕКТИВ У ДРУШТВУ ТЕСЛЕ: Популарну канадску крими драму овог лета можете гледати у Србији

Foto: Foks

Za to je dovoljno da pogledate bar jednu epizodu serije "Merdokove misterije", zasnovane na romanu Morin Dženings, koja nas vodi u davnu 1895. godinu. Tu ćete otkriti novu omiljenu krimi TV zabavu, koju trenutno možete da pratite na čak dva kanala u Srbiji - od 5. avgusta radnim danima u 16.10 na Foks krajmu (prva i druga sezona) i od 3. avgusta radnim danima u 20.15 na Epik drami (deveti ciklus).

Ako bismo "Merdokove misterije", koje se snimaju od 2008, morali da krstimo u duhu popularnih "Istražitelja", onda bismo za naziv definitivno odabrali "Mesto zločina: Toronto". Jer upravo na ulicama ovog kanadskog grada detektiv Vilijam Merdok (kog igra, i u 51. godini veoma atraktivni, Janik Bison) u razrešavanju zločina predvodi svoj mali tim, koji čine policijski inspektor Brakenrejd (Tomas Krejg), doktorka Džulija Ogden (Helen Džoj) i policajac Džordž Krebtri (Džoni Heris). Mada bi se "Merdokove misterije" zaista mogle nazvati pretečom "Istražitelja", budući da junak serijala u rešavanju slučajeva koristi sve - od skenera, preko identifikacije otisaka prstiju, do sonara i metoda forenzike 21. veka, mnogo pre nego što je bilo šta od toga otkriveno, Merdok je žanrovski ipak bliži Šerloku Holmsu i genijalnom Herkulu Poaru. Mozak je njegova najefikasnija alatka za razoružavanje kriminalaca. A kada je reč o gledaocima - njih već 13 sezona drži u punoj pripravnosti dobro proverenim taktikama.

Foto: Foks

- "Merdokove misterije" imaju sve - dramu, komediju, avanturu, pa čak i malo naučne fantastike. Kod mog junaka dopada mi se to što on nije klasičan detektiv u današnjem smislu te reči. Kada gledate slične moderne serije, akcija se uvek završava sa negativcem u nokautu. Međutim, moj Merdok je gospodin s kraja 19. i početka 20. veka, finih manira i uvek u uredno ispeglanom odelu, koji će se patosiranom probisvetu džentlmenski izviniti zbog toga što je morao da ga udari - poručuje Janik Bison, otkrivajući da se ni posle 12 godina još nije umorio od role gospodina detektiva.

GLUMAC BEZ ŠKOLE

JANIK je, za razliku od njegovog ekscentričnog junaka, sasvim "običan momak" iz Montreala. Voli hokej, meksičku hranu, a umesto da letuje na plaži kraj mora uvek radije bira skijanje i sneg.

Zanimljivo je da, iako se glumom bavi već tri decenije, Bison ne samo što nema diplomu glumačke akademije, već nema ni završenu srednju školu. To ga, međutim, nije sprečilo da još 1995. godine zaigra uz legendarnog Frenka Sinatru, i to u poslednjem filmu u kom se čuveni pevač pojavio pre smrti. Inače, kada se ugase reflektori i kamere, poznati glumac rado zasuče rukave i baci se na svoj omiljeni hobi - renoviranje starih kuća.

I zaista, ovaj krimić je stvoren da zadovolji sve ukuse gledalaca. I one koji vole da aktiviraju vijuge, zatim ljubitelje kvalitetne jurnjave i "tabanja", ali i one koji su odrasli uz Moldera i Skali. Budući da se Merdok susreće i sa slučajevima iz mistične zone poznatije kao "Dosije Iks" - "mali zeleni" su zagarantovani gosti. Dodatno, s obzirom na to da je radnja smeštena u veoma zanimljiv istorijski period, scenaristi Merdoka koriste svaku priliku za gostovanje poznatih lica koja su se tada mogla zateći na ulicama Toronta. Tako ćemo saznati da je Artur Konan Dojl svog Šerloka zasnovao upravo na Merdoku, budući da su se njih dvojica u to vreme intenzivno družila. Ovom detektivu u rasvetljavanju zločina svojim otkrićima pomogao je i naš Nikola Tesla, kao i njegov konkurent Tomas Edison, a u nekim epizodama susrešćemo i čuvenog Bufalo Bila, pisca Džeka Londona, kraljicu Viktoriju, Teodora Ruzvelta, čuvenog mađioničara Hudinija i mnoge druge.

Na kraju, Merdoku ne nedostaje ni onaj glavni sastojak - ljubav. Baš kao što Kasl ima svoju Beketovu, a But Bounsovu, tako i Merdok ima tu nedodirljivu damu u svom životu, doktorku Ogden, sa kojom iz sezone u sezonu uspešno igra ljubavni tango u ritmu "toplo-hladno". Upravo zbog toga jedno od najpopularnijih pitanja na internetu, kada je reč o ovoj seriji, glasi - hoće li se Merdok ikada oženiti? Odgovor na to pitanje nećemo vam dati ni mi, jer je iščekivanje najslađe, ali zato hoćemo na ono drugo, podjednako često postavljano. Janik Bison je bez mnogo sumnje jedan od glavnih razloga popularnosti "Merdokovih misterija", budući da ovaj kanadski glumac važi za jednog od najvećih šarmera tamošnje glumačke scene, iako je oženjen. Bison je još od 1990. u srećnom braku sa glumicom Čantal Krejg, sa kojom ima tri ćerke.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)