''OAZA'' IDE U VENECIJU: Svetska premijera novog filma Ivana Ikića na 77. Mostri

Radmila Radosavljević

26. 07. 2020. u 11:11

REDITELj i scenarista Ivan Ikić sa filmom "Oaza" (prvobitni naslov "Korisnici") beleži još jedan veliki uspeh - njegovo novo ostvarenje doživeće svetsku premijeru na ovogodišnjem festivalu u Veneciji, u okviru prestižnog programa "Dani autora" (Le Giornate degli Autori).

ОАЗА ИДЕ У ВЕНЕЦИЈУ: Светска премијера новог филма Ивана Икића на 77. Мостри

Svetska premijera filma "Oaza" u Veneciji / Foto Promo

Kako za "Novosti" ističe jedan od naših najmarkantnijih filmskih autora mlađe generacije, učešće na 77. Mostri u ovom globalno teškom trenutku za filmsku umetnost uliva nadu i predstavlja veliku satisfakciju.

- Svedoci smo da se svet pred nama menja, da onaj u kojem smo do sada živeli odlazi zauvek, a da neki novi i drugačiji tek treba da se rodi. U tom procepu se našla i svetska kinematografija. Festivali se otkazuju, zauvek gase ili menjaju svoju formu pokušavajući da prežive, bioskopi su zatvoreni, filmovi se ne snimaju, i budućnost zasada uopšte ne deluje previše optimistično. Festival u Veneciji je hrabro odlučio da se održi, i da svima nama da nadu da će film pronaći svoje mesto i u tom novom svetu. Biti njegov deo, u ovom trenutku, meni i svima ostalima koji su zajedno sa mnom stvarali film "Oaza", predstavlja veliku satisfakakciju - da je sve ono što smo u njega uložili imalo smisla, i da će imati premijeru kakvu zaslužuje - ističe Ikić.

OVOGODIŠNjI festival u Veneciji biće održan od 2. do 12. septembra, u manjem obimu i sa manjim brojem filmova u svim selekcijama, što uspeh novog ostvarenja našeg reditelja čini još značajnijim.

- U takvom, veoma konfuznom vremenu koje se pred nama našlo, Venecija će biti prvi festival koji će se fizički održati pred publikom, i koji treba svetsku kinematografiju da probudi iz kliničke smrti nastale usled pandemije. Kada sam saznao da će moj film biti uvršten u zvanični program "Dani autora", osetio sam veliko rasterećenje, posle svih ovih meseci strašne neizvesnosti da li će uopšte biti prikazan u bliskoj budućnosti. Na kraju, "Oaza" je pronašla svoj put brže od svih mojih strepnji i nadanja - kaže Ikić.

Prema rečima producenta Milana Stojanovića, učešće na jednom od najuticajnijih svetskih festivala je veliko priznanje i čast za celu ekipu "Oaze", pogotovu što su selektori Venecije odmah pokazali interesovanje za ovaj film, samo nekoliko dana nakon što su ga pogledali.

- Kada se program kao "Dani autora" tako bori za neko ostvarenje, naročito u godini u kojoj je većina festivala otkazana ili odložena, a jedna bioskopska projekcija predstavlja događaj meseca, onda je to veliko priznanje za sve nas. Veoma smo zadovoljni što "Oaza" tako brzo dolazi pred internacionalnu publiku, a već se radujemo i susretu sa domaćim gledaocima u toku jeseni - ističe Stojanović.

IKIĆEV neobičan projekat - ljubavna drama koja se događa u realnom ambijentu, u Domu za decu i omladinu ometenu u razvoju, u kojoj glavne junake igraju korisnici doma, doživela je značajno priznanje i pre festivala u Veneciji. Poznata atinska kuća Heretic Outreach otkupila je prava za prikazivanje "Oaze" širom sveta još u junu, što je ovaj film još pre premijernog prikazivanja učinilo najuspešnijim srpskim ostvarenjem u ovoj godini. Pre toga, sa prvobitnim naslovom "Korisnici", film je predstavljen i na onlajn-marketu ovogodišnjeg Kanskog festivala.

AUTORSKA EKIPA

ULOGE vaspitača tumače Goran Bogdan i slovenačka glumica Maruša Majer, a zaljubljene tinejdžere Marijana Novakov, Tijana Marković i Valentino Zenuni. Direktor fotografije je Miloš Jaćimović, montažer Dragan von Petrović, a scenografiju i kostime potpisuju Dragana Baćović i Milica Kolarić.

"Oaza" je snimljena u koprodukciji Srbije, Holandije, Slovenije, BiH i Francuske, uz podršku Filmskog centra Srbije, Holandskog filmskog fonda, Slovenačkog filmskog centra, Evropske komisije kroz program "Kreativna Evropa" (potprogram MEDIA) i panevropskog koprodukcionog fonda Eurimages.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna