SVET DA ČUJE ZA SRPSKE PATNJE: Harvi Kajtel će igrati u filmu Pola Kampfa "Žetva" koji govori o zloglasnoj "žutoj kući"

A. POPADIĆ

24. 07. 2020. u 09:22

NA vest da je Filmski centar Srbije sa 40 miliona dinara podržao njegov film "Žetva", o ilegalnoj trgovini organima i zloglasnoj "žutoj kući", američki reditelj Pol Kampf ekskluzivno, za "Novosti", kaže da ga je ova odluka veoma obradovala.

СВЕТ ДА ЧУЈЕ ЗА СРПСКЕ ПАТЊЕ: Харви Кајтел ће играти у филму Пола Кампфа Жетва који говори о злогласној жутој кући

Foto EPA

- Zahvalan sam komisiji koja je odlučivala, a istovremeno osećam odgovornost da ne izneverim njihova očekivanja - dodaje.

Film je zasnovan na romanu Veselina Dželetovića "Srpsko srce Johanovo", o bogatom Nemcu Johanu kome je u "žutoj kući" presađeno srce srpske žrtve, a koji dolazi na Kosovo u potrazi za odgovorima. Kampf za naš list kaže da "Žetva" nije "američki film o srpskim žrtvama", već nešto mnogo veće.

Foto EPA

- Za mene je najstrašnije to što svet ne zna ništa o ovom događaju. Važno mi je da film progovara sa stanovišta jednog autsajdera, baš kao što je i glavni junak i da na taj način upoznamo ljude sa patnjama i stradanjima srpskog naroda u "žutoj kući" - objašnjava Kampf.

Vest da se razmatra optužnica protiv Hašima Tačija za zločine protiv srpskih civila, uključujući i one u "žutoj kući", po rečima reditelja, dodatno uvećava aktuelnost njegove filmske priče.

"HEROJI HALIJARDA"

PROJEKAT Radoša Bajića "Heroji Halijarda" dobio je 52 miliona dinara na konkursu Filmskog centra Srbije za sufinansiranje filmova sa nacionalnom temom, što je najveći pojedinačni iznos u ovom krugu konkursa FCS. Priča o operaciji spasavanja savezničkih pilota u selu Pranjani 1944. dobila je najveću podršku konkursne komisije.

- Ključna vrednost ovog scenarija vezana je za snažni dramski sukob proistekao iz činjenice da su dva brata na oružano suprotstavljenim stranama, a dodatni kvalitet je melodramska linija nastala zaljubljivanjem njihove sestre u američkog pilota - navodi se u obrazloženju komisije.

Tokom poslednjih meseci postignuti su prvi dogovori sa delom autorske i glumačke ekipe koja će ekranizovati priču, a producent Dragan Ivanović iz "Bandur filma" za naš list ekskluzivno otkriva i neka zvučna imena.

- Poznati američki glumac Harvi Kajtel potpisom je potvrdio da će se pojaviti u našem filmu. Reč je o manjoj ulozi, ali, kako nam je sam rekao, to je njegov način da podrži film, jer smatra da se radi o izuzetno važnoj temi.
Kajtel nije jedino inostrano glumačko "pojačanje", jer je svoju pisanu saglasnost dala i Maja Morgenštern, našoj publici poznata po ulozi Bogorodice u spektaklu Mela Gibsona "Stradanje Isusovo".

Foto arhiva

- Maja nam je rekla da je, posle čitanja scenarija, shvatila da bi svako odbijanje uloge u filmu značilo prećutno saučestvovanje sa ljudima koji se bave tim strašnim zločinima. Ona smatra da svet mora da čuje tu priču - prenosi nam Ivanović.

I u delu autorske ekipe "Žetva" može da računa na velika imena, poput Bojane Nikitović, našeg najslavnijeg kostimografa. Scenograf je Aljoša Spajić, dok će specijalne efekte raditi dobitnik Oskara Skot Anderson, u čijoj biografiji su vrhunska dela, poput "Ambisa", "King-Konga", "Terminatora 2"...
Pol Kampf planira da u septembru iz Los Anđelesa doputuje u Srbiju kako bi, po njegovim rečima, tokom jeseni obavio dva važna posla - odabir glumaca, kao i lokacija. Radnja "Žetve" odvija se u nekoliko zemalja i zahteva veliki kasting - za oko sto uloga. Većinu rola igraće domaći glumci, a Kampf planira da izabere najbolje.
- Za razliku od domaćih reditelja, koji kasting mogu da rade napamet, Pol ne poznaje naše glumce i želi da vidi njihov rad, ako budu radila pozorišta, možda da neke od njih vidi i na sceni. Za desetak velikih uloga želi da izabere najbolje moguće glumce - prenosi nam Ivanović.

Foto S. Savković

Glavnog junaka Johana igraće američki glumac, a iako su preliminarni razgovori već započeti, naši sagovornici kažu da je rano da se "otkrivaju karte".

- Dolazim u septembru i tada će početi ozbiljan rad na filmu. Ako sve bude teklo po planu, sledeće godine u maju, počinjemo snimanje "Žetve" - završava Pol Kampf.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (8)