NAGRADA IDE U ZRENJANIN: Dragici Stojanović "Bešenovska povelja"

J. S.

13. 07. 2020. u 11:22

OVOGODIŠNjI dobitnik "Bešenovske povelje" je pesnikinja iz Zrenjanina Dragica Stojanović, za pesmu "Vera" - odlučio je žiri poetskog konkursa "Bešenovska prinošenja" koji, već šestu godinu zaredom, raspisuje fruškogorski manastir Bešenovo.

НАГРАДА ИДЕ У ЗРЕЊАНИН: Драгици Стојановић Бешеновска повеља

Nikola Brkanović

Tema ovogodišnjeg konkursa bila je "Ne damo svetinje jer one nisu dale nas", a učestvovalo je, do sada rekordnih, više od 200 pesnika iz Srbije i niza drugih zemalja.

Žiri, u kojem su bili pesnik Blagoje Baković (predsednik), pobednici prethodnih konkursa Jovanka Novković Perge, Vladimir Jović, Boško Lomović i Sunčica Radulović Torbica, i iguman manastira Bešenovo arhimandrit Arsenije Matić, jednoglasno je doneo odluku o laureatima.
Žiri je, takođe jednoglasno, odlučio da dodeli i dve druge i četiri treće nagrade, kao i više pohvala. Ovogodišnji dobitnici drugih nagrada su Jelena Kalajdžija iz Bijeljini, za pesmu "Sazdailje opipljive nebeskim rukama", i Tripko Draganić iz Podgorice, za pesmu "Trojičindanski sabor u Podgorici".
Treće nagrade pripale su Ivani Svrkoti iz Podgorice, za pesmu "Vesnik raja", Miru Kovaču iz Novog Sada, za pesmu "Iskra", Emilu Labudoviću iz Podgorice, za pesmu "Ne dajmo svetinje jer one nisu dale nas", i Veselinu P. Dželetoviću iz Beograda, za pesmu "Ne damo svetinje".
Nagrade i pohvale biće uručene na tradicionalnom pesničkom saboru "Bešenovska prinošenja", koji će, pod stoletnim lipama u porti ovog fruškogorskog manastira (čija obnova je još uvek u toku, a čiji medijski pokrovitelj su od 2013. godine i "Novosti"), biti održan 28. jula, povodom letnje manastirske slave Svetih Kirika i Julite. Tom prilikom biće promovisana i poetska zbirka "Ne damo svetinje jer one nisu dale nas", sa svim pesmama koje su učestvovale na ovogodišnjem konkursu.
Litije
ZA vizuelni identitet ovogodišenje manifestacije zaslužni su somborski slikar Nikola Brkanović i njegov ciklus slika o litijama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)