ULUS O DODELI TRADICIONALNIH PRIZNANJA: Biće nagrada, ali u decembru

M. A. K.

10. 07. 2020. u 10:30

REAGUJUĆI na tekst "Zlatnu paletu bacaju u zaborav!", objavljen u utorak (7. jul), u dodatku "Kultura" našeg lista, u kome je članica ULUS-a Dragana Knežević, u ime 66 kolega, pozvala na odgovornost rukovodstvo ULUS-a povodom organizovanja "Prolećne izložbe", Umetnički savet udruženja (US), demantovao je da su ukinute tradicionalne nagrade ove manifestacije.

УЛУС О ДОДЕЛИ ТРАДИЦИОНАЛНИХ ПРИЗНАЊА: Биће награда, али у децембру

Foto: G. Vasić

U pismu dostavljenom našoj redakciji tvrde da je dodeljivanje priznanja u domenu slikarstva ("Zlatna paleta"), vajarstva ("Zlatno dleto"), grafike ("Zlatna igla") i proširenih medija (Nagrada proširenih medija) odloženo za kraj godine i izložbu u decembru. Razlog je, kako navode, što priznanja više neće obuhvatati samo pojedinačan rad u sklopu jedne izložbe, nego će se odnositi na najbolje ostvarenje u određenom mediju u celokupnom godišnjem programu Udruženja:

- Ovim postupkom US je želeo da uveća značaj nagrada koje uz to ne bi bile samo plakete, nego bi podrazumevale termine za samostalne izložbe u Galeriji ULUS i moguću finansijsku komponentu - stoji u pismu upućenom "Novostima", uz napomenu da su sredstva za to pokušali da dobiju na konkursu za sufinansiranje projekata iz oblasti kulture grada Beograda, koji je, nažalost, u međuvremenu otkazan.

US je, kažu, povećao broj nagrada (uvođenjem dodatne nagrade "Prolećne izložbe" i uspostavljanjem nove nagrade za životno delo), pa će se dodatno angažovati da nabavi sredstva za njihovu realizaciju. Demantuju i da na postavci nisu dovoljno bili zastupljeni tradicionalni mediji:

- Od 57 selektovanih radova, čak 25 je realizovano u mediju slike ili crteža, i to u klasičnom smislu te reči, dok postoji i veliki broj radova zastupljenih na izložbi koji se mogu podvesti pod različita proširena polja slike, skulpture ili grafike - objašnjavaju. - Netačne su ocene Dragane Knežević da je izložba bila "daleko ispod očekivanja" i da označava "katastrofalnu promenu".

U tom smislu napominju pozitivne recenzije koje je dobila "Prolećna izložba", a angažovanje kustoskinje Mirjane Dragosavljević tumače potrebom da se profesionalizuje program i podigne kvalitet, odnosno, da se obustavi praksa "po kojoj je US samostalno selektovao radove svojih kolega i poznanika, rotirajući se na pozicijama predstavnika u selekcionim telima".

Netačno je, kažu, i da su prekršili Statut. Pozivajući se na mandat dobijen na skupštini krajem decembra, ističu:

- Nezadovoljno članstvo je u potpunosti smenilo staru upravu koja je do tada rukovodila udruženjem, a istu je činila i Dragana Knežević, članicu bivšeg UO - zaključije Umetnički savet, uz poziv kolegama da im se bez zadrške obrate u vezi sa bilo kojim problemom. - Distribuiranje nepotpunih i pogrešnih informacija, a naročito nazivanje svojih kolega "neznalicama", "bahatim" i "nepoštovaocima tradicije", narušava ugled Saveta i Udruženja i ne doprinosi kolegijalnim odnosima.

PANDEMIJA KAO PREPREKA

NA tvrdnju Dragane Knežević da se na plakatu i u katalogu nalazi da nije reč o samostalnom delu Ilićeve. Rad "Danas je juče od sutra. Danas je sutra od juče" nastao je kroz saradnju sa Boškom Prostranom u umetničkom paru Doplgenger i realizovan je za međunarodnu izložbu u Italiji povodom stogodišnjice završetka Velikog rata. Zbog pandemije nije bilo moguće transportovati ga u Srbiju, pa je Umetnički savet zato, kako tvrde, odlučio da ipak bude prisutan na izložbi kroz promotivni materijal, što je sve navedeno u katalogu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a