Izložba Mrđana Bajića od danas u Galeriji "Rima"

M. A. K.

30. 06. 2020. u 08:15

IZLOŽBA crteža, vajara i profesora Fakulteta likovnih umetnosti Mrđana Bajića, neće večeras imati svečano otvaranje u beogradskoj Galeriji "Rima". Zbog novog talasa širenja zaraze kovidom 19 i mera koje su tim povodom donete, publika će moći da vidi ovu postavku već od podneva, u regularno radno vreme ovog izložbenog prostora u Pariskoj ulici.

Изложба Мрђана Бајића од данас у Галерији Рима

Foto: Novosti arhiva

Posle višegodišnje saradnje, tokom koje je imao izložbe crteža i skulptura u kragujevačkoj "Rimi", Bajić se u beogradskoj "ispostavi" ove galerije, predstavlja crtežima velikih formata, nastalih poslednjih godina. Izložba će trajati do 30. jula, a planirana je i promocija monografije posvećene upravo Bajićevom crtačkom opusu, a tekstovima Olivijea Kaplena, Antonela Tolvea i Branke Arsić, koju je objavila upravo Galerija "Rima".


- Crtež je prirodna pojava. Crtanje teče kao priprema, uporedo ili mešajući se u vajanje - zapisao je naš ugledni umetnik još 1983, povodom prve samostalne izložbe održane u Galeriji Doma omladine u Beogradu.

Imajući u vidu likovne kvalitete crteža i simboličku upotrebu boje, kao i kolažno tretiranje papira koje navodi na osećaj trodimenzionalnosti crteža, istoričarka umetnosti Marija Stanković za opus crteža velikih formata koji će biti predstavljeni u "Rimi" kaže da su "između slikovnog supstituta i simulacije skulptoteksture". Ali, ovu izložbu, kako ističe u katalogu, možemo tumačiti "kao gradaciju mikro i makro društvenih situacija u kojima je moguće otkriti sukobe, agresiju, fragmentarnost, nestabilnost i semantičku složenost ličnog, nacionalnog, umetničkog i kulturnog nasleđa."
PORODIČNO U KRAGUJEVCU

NEPUNIH nedelju dana pre nego što će se dela Mrđana Bajića naći u beogradskoj, u kragujevačkoj "Rimi" otvorena je izložba koja predstavlja "jednu liniju apstrakcije u slikarstvu Miloša Bajića (1915-1995)", čuvenog umetnika i profesora FLU, inače strica uglednog vajara. Organizovana u saradnji sa Miloševim sinom, rediteljem Darkom Bajićem i ćerkom Jesenkom Bajić, izložba pokriva period od sredine pedesetih do početka šezdesetih godina 20. veka, kada je slikar bio član čuvene "Decembarske grupe".

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)