KRALJ KOJI JE VOLEO RUSE: U Ruskom domu održana promocija biografije Aleksandra Prvog Karađorđevića autorke Jelene Bondareve

A. Z. K.

10. 04. 2024. u 07:21

U RUSKOM domu sinoć je organizovana promocija knjige "Aleksandar Prvi Karađorđević - pravoslavni kralj Jugoslavije" autorke dr Jelene Bondareve.

КРАЉ КОЈИ ЈЕ ВОЛЕО РУСЕ: У Руском дому одржана промоција биографије Александра Првог Карађорђевића ауторке Јелене Бондареве

I. Marinković

Ovo je prva ruska monografija o našem vladaru, a autorka je za pisanje biografije koristila nove izvore i arhivsku građu.

Jelena Bondareva zaljubljena je u srpski istoriju i godinama je izučava, kako je sinoć rekla, a krajem prošlog veka veliku pažnju privukao joj je lik Aleksandra Prvog Karađorđevića. Kako je objasnila, zainteresovala se za njegov život jer je pokazao naklonost ka ruskim izbeglicama i u Srbiji im pružio dom koji su izgubile.

Rođendan

OSIM promocije knjige, Ruski dom je juče proslavio i rođendan. Za izgradnju ove ustanove podršku je dao upravo kralj Aleksandar. Građevina je podignuta na inicijativu ruskih emigranata 1933. godine.

- Među izbeglicama iz Rusije, mnogi su bili monarhisti i u njemu su našli monarha kog su poštovali - rekla je autorka. - Kada sam počela da pišem knjigu, nisam planirala da to bude biografija, već priča o odnosu kralja Aleksandra i Rusa. On ne bi gajio toliku ljubav prema ruskoj imigraciji da se u mladosti nije školovao u Rusiji.

I. Marinković

Jelena Bondareva

Promociju knjige organizovali su Ruski dom i Balkanski centar evropskih studija. Osim autorke, brojna publika bila je u prilici da čuje i dr Nataliju Naročnicku, predsedncu Fondacije "Istorijska perspektiva" i akademik SANU, protojereja Vitalija Tarasjeva, pukovnika i stručnjaka za geopolitiku Žaka Ogarda, vicekancelara na Univerzitetu Sorbona u Parizu dr Eduarda Jusona i profesora Univerziteta u Beogradu dr Alekseja Timofejeva. Zajedničko u svim izlaganjima bilo je da je srpski narod pružio ljubav Rusima upravo ugledajući se na svog vladara. Prema rečima dr Eduarda Jusona, franskuski hroničari nakon ubistva kralja Aleksandra u Marselju 1934. godine prepoznali su to kao trenutak nakon kog će uslediti katastrofa, što je i usledilo sa početkom Drugog svetskog rata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)