NAKLON VEČNOM DEČAKU POEZIJE : U Novom Sadu obeležen dan rođenja Miroslava Antića (FOTO)

J. SIMIĆ

14. 03. 2024. u 15:28

NA dan kada je u Mokrinu pre 92 godine rođen Miroslav Antić, danas je u Gradskoj kući, u okviru 17. manifestacije „Antićevi dani,“ priznanje s Mikinim imenom uručeno pesniku Selimiru Raduloviću za knjigu pesama „Zapis na stubu, Jerusalimskom“ u ediciji Lagune.

НАКЛОН  ВЕЧНОМ  ДЕЧАКУ ПОЕЗИЈЕ : У Новом Саду обележен дан рођења Мирослава Антића (ФОТО)

Foto: Grad NS

Zahvalivši organizatorima manifestacije novosadskom Kulturnom centru i Gradu Novom Sadu, te žiriju (Miroslav Aleksić, Sunčica Radulović Torbica i Mirjana Gardinovački), Radulović je rekao da se „dogodio jednom na zemlji Mika Antić, živo čudo, u čuđenju, čovečina,kiša zlatonosna, filosof i bećar,gospon Mika iz Garavih sokaka“.

- Nežnim glasom večitog dečaka smestio je svu ljubav ,zamaljsku, u Plavi čuperak koji,kako je rekao Raša Popov,nastavlja da mangupski leprša nad čelom hiljada mladih ljudi.Slaveći danas Antića,mi slavimo pesnike koji ne pristaju da budu varvarski ostaci u vreme novih komunikaciono - informacionih tehnologija,već su istinska opomena savremenom čoveku da je kuću okrenuo naopako.- rekao je laureat.

Foto: Grad NS

Gradonačelnik Milan Đurić,koji je zajedno sa predsednicom Skupštine Grada Jelenom Marinković Radomirović uručio je Raduloviću nagradu, istakao je ponos povodom ove manifestacije koja će naredne godine postati „punoletna“ i naglasio da je Novi Sad ponosan na Miku koji je svojim stihovima utisnuo svoj trajni pečat u duše svih ljudi.

Direktor KCNS Bojan Panaotović preporučio je svim generacijama da pročitaju nagrađenu Radulovićevu knjigu jer,kako je, posle nje neće ostati isti – neki ateisti okrenuće se bogoljublju, nekoliki vernici shvatiće da nisu dovoljno istrajni u svojim molitvama a mnogi će poželeti da se u veri utvrde .

Foto: Grad NS

Uoči ove svečanosti, delegacija Grada Novog Sada - Dalibor Rožić, član Gradskog veća za kulturu i Sunčica Marković, pomoćnik direktora KCNS položili su   cveće na Mikin  grob.

Foto: Grad NS

 

Ispred  pesnikove  biste u novosadskom Dunavskom parku, cveće je  položila predsednica Skupštine Grada Novog Sada Jelena Marinković Radomirović.

Foto: Grad NS

 Učenici  OŠ „Miroslav Antić“ iz Futoga, a učenici Gimnazije „Isidora Sekulić“iz Novog Sada recitovali nekoliko pesama iz Antićevog bogatog stvaralaštva.Manifestacija „Antićevi dani“ koja je počela 11.marta a trajaće do ponedeljka,18.ovog meseca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu