ODLAZAK NENADMAŠNOG BASA : Preminuo Branislav Jatić (68) nekadašnji prvak Opere SNP (FOTO)

J. S.

09. 03. 2024. u 14:11

PRVAK Opere Srpskog narodnog pozorišta u penziji, bas Branislav Jatić ( 1956), preminuo je sinoć u Novom Sadu. Proveo je dve decenije na sceni svoje matične kuće u najvažnijim predstavama, pevajući najveće uloge i uvek bio dobro primljen kod publike zbog svog moćnog glasa, stamene pojave i velikog glumačkog dara.

ОДЛАЗАК НЕНАДМАШНОГ БАСА : Преминуо Бранислав Јатић (68) некадашњи првак Опере СНП (ФОТО)

Foto:B.lučić

Solista Opere SNP-a Jatić je postao 1977.a prvak 1989.godine, ostvarivši više od 50 uloga  u operama italijanskih, ruskih, francuskih, nemačkih i domaćih kompozitora. Prihvatao je angažman i po odlasku u penziju jer snaga i izražajnost njegovog basa nisu jenjavali. U  operi "Demon" Antona Rubinštajna, koju SNP priprema bio je instruktor za ruski jezik.

Foto: M.Polzović / Branislav Jatić (levo) u operi Trubadur SNP

Sa ansamblom Opere SNP-a gostovao je širom SFRJ, kao i u Rusiji, Italiji,Rumuniji, Mađarskoj, Austriji, Slovačkoj... Sa ansamblima stranih operskih kuća gostovao je u Holandiji, Belgiji ,Nemačkoj, Švajcarskoj, Kipru, Rusiji,Ukrajini... U Honkongu  1991.godine učestvovao je  u izvođenju Verdijeve opere “Aida”. U dva navrata bio je direktor Opere u SNP,ovom najstarijem srpskom profesionalnom teatru.

Bio je autor i učesnik koncertnog projekta „Slovenski basovi“ , posvećenog Šaljapinu, koji je izveden u Beogradu, Srpskom narodnom pozorištu,Operi u Moskvi,  Makedonskom narodnom teatru u Skoplju... Bio j član žirija na međunarodnim pevačkim takmičenjima u Rusiji, Ukrajini i Azerbejdžanu.

Foto: B.Lučić

U šest navrata dodeljena mu je godišnja nagrada SNP -a. Dobitnik je Oktobarske nagrade Novog Sada (1997),  i najvišeg priznanja SNP-a - Zlatne medalje „Jovan Đorđević“ (1998).

Nosilac je i Srebrnog ordena Fondacije „Irina Arhipova“ iz Moskve za predstavljanje ruske muzike na Zapadu i Zlatnog ordena Međunarodne asocijacije muzičkih umetnika za izuzetne doprinose operskoj umetnosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!