KAKO JE KARAĐORĐE MENJAO SRBIJU: Knjiga Luke Mičete o voždu iz Prvog srpskog ustanka

M.A.K.

29. 02. 2024. u 10:00

BIOGRAFIJA jedne od najznačajnijih ličnosti u srpskoj istoriji, smeštena u evropski kontekst revolucionarnog 19. veka: "Karađorđe - biografija" Luke Mičete biće predstavljena u sredu, 6. marta, u 13 časova u RTS Klubu (zgrada Radio Beograda, ulaz iz Svetogorske).

КАКО ЈЕ КАРАЂОРЂЕ МЕЊАО СРБИЈУ: Књига Луке Мичете о вожду из Првог српског устанка

Foto promo

O knjizi koju je objavila izdavačka kuća „Prometej“, uz njenog direktora Zorana Kolundžiju i autora, govoriće istoričar Nebojša Damjanović i politikolog Ljubomir Kljakić.


Do Karađorđa Srbija je bila u Evropi, ali nije bila evropska zemlja, od Karađorđa ona počinje ponovo da dobija evropske obrise, piše u najavi ove promocije:

- Karađorđe je zauvek promenio i ram i sliku Srbije. Ako bi se kao merilo među ljudima uzimali intenzitet strasti, snaga volje i veličina cilja, onda se, u tom dobu, sa Karađorđem može meriti samo jedan čovek – Napoleon. „Uvek na čelu, sa opancima na nogama i puškom o ramenu, prek, odlučan i hrabar“, donosio je Srbima pobede, a među Turke sejao strah. Ova orkanska priroda, budeći u narodu strast za slobodom, postigla je cilj koji je Vožda uzdigao do nacionalne, evropske veličine.

O autoru:


Dugogodišnji novinar NIN-a, a potom i generalni direktor Tanjuga, Luka Mičeta (1959) je do sada napisao 20 knjiga, među kojima su i biografije srednjovekovnih srpskih vladara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO VUČIĆ NE POBEDI, SRBIJU ČEKAJU TEŠKI DANI PO SVIM PITANJIMA... Darko Miličić poslao važnu poruku o aktuelnoj političkoj situaciji (VIDEO)