JUGOSLOVENSKO SAMOUPRAVLJANJE U FOKUSU FRANCUSKE LEVICE: Okrugli sto o knjizi profesora Franka Žoržija sa pariskog Univerziteta

V.C.S.

23. 02. 2024. u 16:01

PEDESET pet godina posle studentske pobune, u maju 1968. godine, u žiži intelektualne javnosti u Francuskoj nanovo se našao pomalo zaboravljen model, jedna od najsimboličnijih utopija tog proleća na barikadama - samoupravljanje. O genezi ovog modela Frank Žorži, profesor savremene istorije na Univerzitetu Evry Paris-Saclay, napisao je knjigu "Samoupravljanje u izgradnji, francuska levica i jugoslovenski model 1948-1981."

ЈУГОСЛОВЕНСКО САМОУПРАВЉАЊЕ У ФОКУСУ ФРАНЦУСКЕ ЛЕВИЦЕ: Округли сто о књизи професора Франка Жоржија са париског Универзитета

Akademska knjiga

Žorži se specijalizovao za istoriju sindikalizma, društvenih pokreta i političke levice. Njegova poslednja istraživanja fokusirana su na međunarodnu istoriju demokratije na radnom mestu.

Okrugli sto o ovoj knjizi biće održan u ponedeljak, 26. februara, u 16 časova, na Pravnom fakultetu Univerziteta Union, u Beogradu. Na skupu će govoriti Milivoj Bešlin, predsednik Naučnog veća Instituta za filozofiju i društvenu teoriju, Stanislas Piere, direktor Francuskog instituta u Srbiji, Veljko Stanić, istoričar i prevodilac ove knjige, Bora Babić, direktorka "Akademske knjige", Violeta Beširović, dekan Pravnog fakulteta Univerziteta Union, Dušan Marković sa FPN, Marko Božić, Srđan Milošević i Dragoljub Popović sa Pravnog fakulteta Union i Ivica Mladenović sa Instituta za filozofiju i društvenu teoriju.

- Samoupravljanje, reč koja je dugo bila na marginama, dolazi u središte debata francuske levice, ulazi u programe partija i sindikata, pothranjuje razmišljanja i snove o jednom drugačijem socijalizmu, zasnovanom na integralnoj demokratiji, počev od preduzeća, pa sve do čitavog društva. Uobličava se prilikom štrajka radnika fabrike "Lip", 1973. godine, da bi u predvečerje izbora Fransoa Miterana, u maju 1981. godine, došlo do zastoja. U proteklih nekoliko godina, ova ideja se ponovo pojavljuje kao mogući odgovor na stranputice savremenog kapitalizma - kažu u "Akademskoj knjizi", koja je izdavač ovog Žoržeovog dela.

Samoupravni socijalizam, međutim, nije nikao u mašti francuskih studenata i radnika "šezdesetosmaša", on je nastao u zemlji koja više ne postoji. Reč je o jedinstvenom iskustvu započetom u Jugoslaviji, dvadeset godina ranije, odmah posle raskida sa Staljinom, koje je danas potpuno zaboravljeno, a imalo je veliki uticaj na francusku levicu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)