IZMEĐU MITA I STVARNOSTI: Izložba Nenada Maleševića, u Salonu MSUB

M.A.K.

22. 02. 2024. u 16:31

UMETNIK koji se bavi crtežom, grafikom, fotografijom i redimejdom Nenad Malešević, u Salonu MSUB, od petka 23. februara u 19 časova predstavlja dela nastala od 2016. do prošle godine, na izložbi nazvanoj "Amerika".

ИЗМЕЂУ МИТА И СТВАРНОСТИ: Изложба Ненада Малешевића, у Салону МСУБ

Foto promo

Kustos izložbe je Miroslav Karić, a saradnici su Maja Stanković, Radoš Antonijević i Miodrag Manojlović. I ova postavka zasniva se na autorovom višegodišnjem bavljenju različitim fenomenima vezanim za duh vremena, a biće otvorena do 8. aprila

- Uveličavajući, segmentirajući, dekonstruišući simbole, ambleme, opšta mesta i kolektivne predstave o "sanjanom kontinentu", Malešević u fokus stavlja, zapravo, suočavanje sa idejom drugog i nedostižnog na ličnom ali i širem planu, u kojem Amerika figurira kao metafora, fantazam, želja, stanje ili slika hipnotičkog optičkog dejstva- piše u najavi.

Za ovu seriju Maleševićevo idejno polazište i centralni motiv je "Kip slobode", što je bio i neposredan povod njegovog odlaska u Ameriku, i to putovanje predstavlja integralan deo rada formalno uobličenog fotografskim i različitim drugim vizuelnim sadržajima kao segmentima istraživačkog toka i mišljenja. Projekat započinje serijom od hiljadu crteža čiji će jedini motiv biti Kip slobode - simbol za milione imigranata koji su krenuli u novi svet i ostvarivanje američkog sna, o čemu u tekstu koji prati izložbu piše:

- Crtanje, kao svojevrstan performativni akt, za umetnika postaje način da preispita sopstvene pretpostavke o geografskom prostoru koji postoji između mita i stvarnosti. Kao materijalni trag intenzivnog mentalnog procesa, crtež kod Maleševića ima ulogu elementa kojim on interveniše ili testira granice u širokom referentnom i značenjskom polju pojmova sa kojima se suočava, poput slobode, bogatstva, mogućnosti, jednakosti, pravde.

Inače, Malešević, rođen u Sarajevu 1981. godine, je diplomirao grafiku na Akademiji umetnosti u Banjaluci, potom magistrirao teoriju umetnosti i medija na Univerzitetu umetnosti u Beogradu, pa doktorirao na Fakultetu likovnih umetnosti. Održao je desetak samostalnih izložbi i objavio knjige "Lekcije o dizajnu" i "Amerika".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)