PREMIJERNI "GIDIONOV ČVOR": Duodrama u režiji Jane Maričić na sceni Beogradskog dramskog

V.V.S.

13. 02. 2024. u 14:35

PRVO izvođenje predstave "Gidionov čvor" po tekstu Džone Adams i u režiji Jane Maričić, na repertoaru je Male scene "Predrag Pepi Laković" u utorak, 20. februara, Beogradskog dramskog pozorišta koji će ovim događajem obeležiti svoj rođendan.

ПРЕМИЈЕРНИ ГИДИОНОВ ЧВОР: Дуодрама у режији Јане Маричић на сцени Београдског драмског

FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Reč je o duodrami američke spisateljice Džone Adams koja otvara važna pitanja školstva i cenzure u školama. Kako se navodi u najavi, majka i nastavnica susreću se u učionici, na ranije dogovorenom informativnom sastanku, tri dana posle jednog tragičnog događaja. U nadmetanju dve snažne ženske figure, one prebacuju odgovornost jedna na drugu, otvarajući paralelno i pitanje univerzalnost i bola i probleme odrastanja mladih danas.

Dramski tekst Džone Adams, posredno kroz intenzivan dijalog, provlači i priču o životu dece u savremenim okolnostima, uticaju roditelja, škole, društvenih mreža i interneta, vršnjačkom nasilju, krivici, bolu, dečijoj kreativnosti i cenzuri političke korektnosti, usamljenosti dece koja odrastaju prepuštena sama sebi.

Igraju Mirjana Karanović i Jana Milosavljević. Scenograf je Vesna Popović,kostimograf Boris Čakširan,a scenski govor bio je zadatak za Ljiljanu Mrkić Popović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!