FESTIVAL 10 NAJGLEDANIJIH: KCB za praznike prikazuje najvoljenija ostvarenja u 2023.

V.C.S.

29. 12. 2023. u 16:22

DVORANA kulturnog centra Beograda, kao najstariji aktivni bioskop, koji je ove godine proslavio šezdeseti rođendan i ujedno dobio nagradu za najbolji bioskopski program u Evropi, odlučio je da tokom praznika obraduje gledaoce revijom najgledanijih filmova u 2023.

ФЕСТИВАЛ 10 НАЈГЛЕДАНИЈИХ: КЦБ за празнике приказује највољенија остварења у 2023.

Foto: KCB

Tako će 1. i 2. januara na repertoar biti dva filma: rumunski "Magnetna rezonanca" Kristijana Munđijua, dobitnik Zlatnog tornja na Festivalu evropskog filma Palić 2022, i "Savršeni dani" Vima Vendersa, koji je izazvao oduševljenje publike na nedavnom festivalu autorskog filma.

Na repertoaru 3. i 4. januara naći će se domaći dokumentarni film "Flašaroši" Nemanje Vojinovića, dobitnik nagrada "Srce Sarajeva" za najbolji dokumentarni film na Sarajevskom filmskom festivalu i za najbolji film u regionalnoj selekciji na festivalu Slobodna zona, kao i dansko-nemačko-švedsko-francuska koprodukcija "Sveti pauk", u režiji Ali Abasi.

Foto: KCB

"Plavi kaftan"

Dana 5. i 6. januara na repertoaru su takođe dva filma. "Plavi kaftan", u režiji Maryam Touzani, i špansko-francuski film "Zveri", u režiji Rodriga Sorogouena. "Plavi kaftan" dobio je u Kanu nagradu FIPRESCI, u Atini nagradu publike, u Čikagu Srebrni Hjugo za najbolju režiju, u Marakešu priznanje žirija i u Vankuveru nagrada publike.

Film "Zveri" dobio je u San Sebastijanu nagradu publike za najbolji evropski film, u Tokiju nagradu za najbolji film, najbolju režiju i glavnu mušku ulogu i devet Goja nagrada, uključujući i za najbolji film.

Na repertoaru za Božić, 7. i 8. januara, su filmovi "Korset" i "Madam di Bari". "Korset" je austrijsko-nemačko-francusko-luksemburška koprodukcija, u režiji Mari Krojcer. Glumica Viki Krips dobila je nagradu za najbolju glumicu u Kanu i "Srce Sarajeva" u Sarajevu, dok je film na festivalu u Londonu proglašen za najbolji.

Foto: KCB

"Madam di Bari"

"Madam di Bari" je francusko-britansko-belgijska koprodukcija, u režiji francuske glumice Maiven, koja je otvorila Kanski festival 2023.

I na kraju, na repertoaru 9. i 10. januara, je dokumentarni film Mile Turajlić "Nesvrstani", rađen u korpodukciji Srbije, Francuske, Hrvatske i Crne Gore, i koprodukcija SAD i Južne Koreje "Prošli životi", u režiji Selin Song. Svetska kritika ovaj film smatra jednim od najboljih u 2023. i vidi ga kao sigurnog kandidata za nagradu Oskar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKO DA ZAČINITE BRAK? Radmila je bračni terapeut i ove savete treba da poslušate (VIDEO)