POGLEDAJTE KAKO OVAJ KRUŠEVLJANIN STVARA OD KAMENA: Talentovani vajar prvi put izlaže u svom gradu(FOTO,VIDEO)

S.BABOVIĆ

14. 12. 2023. u 08:55

KRUŠEVAC – MARKO Vučković,talentovani vajar poreklom iz Kruševca večeras prvi put izlaže u svom gradu.

ПОГЛЕДАЈТЕ КАКО ОВАЈ КРУШЕВЉАНИН СТВАРА ОД КАМЕНА: Талентовани вајар први пут излаже у свом граду(ФОТО,ВИДЕО)

Foto:Umetnicka galerija Krusevac

Izložba „Skulpture u gradu“ biće otvorena u Umetničkoj galeriji u 19 sati, a postavku, koja predstavlja izbor skulptura,objekata i reljefa nastalih u poslednje tri godine, izlaže se uz podršku Ministarstva kulture.

- Osnovnu inspiraciju za svoje skulpture i reljefe nalazi u svakodnevnom okruženju, prirodi i ljudima, ali i svim onim stvarima koje čine naš svakodnevni život- zapisala je Milica Rožman, MA istoričar umetnosti, koja je priredila izložbeni katalog.- Realni oblici predstavljaju samo početni motiv u stvaralaštvu, dok ih daljom obradom dovodi do apstraktnih formi i oblika.

Skulpture Marka Vučkovića vizualiziju unutrašnju transformaciju, ali i životne promene, kao teret koji nosi život savremenog čoveka.

-Simbolika ritma, dominantna u svim radovima je predstava tokova i kretanja života: ponavljanje jednog elementa u pojedinačnim skulpturama, tretiranog kao likovni motiv, simbolizuje ponavljanje iskustva i događaja u životu jedne osobe, sa usponima i padovima, a opet i sa stalnim kretanjima napred - napominje Marko Vučković.

Mladi umetnik radi sa raznovrsnim materijalima (kamen, drvo, industrijski materijali).Rožman napominje da upravo kombinovanje i poznavanje materijala koje Vučković koristi u svom radu, omogućavaju autoru da postigne savršeni sklad između oblika i sadržaja.

Marko Vučković je diplomirao na Visokoj školu elektrotehnike i računarstva, kao i na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, gde je završio i master akademske studije. Na matičnom fakultetu je saradnik na predmetu vajanje. Član je ULUS-a.

Učestvovao je na više kolektivnih izložbi, a samostalno je do sada izlagao u galerijama u Beogradu,Novom Sadu i Nišu. Autor je i dve mermerne skulpture velikog formata u Srpskom poslovnom klubu „Privrednik” u Beogradu.

Izložba "Skulpture u gradu" biće otvorena sve do 14.januara. Kustos izložbe je istoričar umetnosti Biljana Grković.

BONUS VIDEO:

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)