U ČAST MILANA TUCOVIĆA: Na izložbi-omažu u "Galeriji A" učestvuje 17 umetnika

M.A.K.

12. 12. 2023. u 18:05

BEOGRAD će sutra dobiti još jedan izlagački prostor: "Galeriju A", u Dunavskoj 80, gde će kao prva, u 19. 30 biti otvorena izložba "Merač leta - u čast Milana Tucovića".

У ЧАСТ МИЛАНА ТУЦОВИЋА:  На изложби-омажу у Галерији А учествује 17 уметника

Foto promo

Na postavci će biti predstavljeno 17 likovnih autora, bliskih prijatelja i poštovalaca prerano otišlog Tucovića, koji su se odazvali ideji orvanizatora da oslikaju male, neobične aparate koji su zapravo merači vremena leta golubova u vazduhu. Ove mistične sprave tako su dobile novi život.

Inače i sam Milan Tucović (1965- 2019), u svom opusu ostavio je čitavu jednu seriju oslikanih, neobičnih predmeta. Ovaj omaž njemu predstaviće umetnike različitih generacija i poetika, poput Danice Masniković, Vladimira Dunjića, Željka Đurovića,Sergeja Aparina, Silvu Vujović, Dragane Pajković Dodig, Dejana Ulardžića, Bratislava Radovanovića, Ranke Radovanović: Među izlagačima su i Đorđe Masniković,Paul Ruiz Neira, Jovana Tucović, Zoran Velimanović, Irena Kuzmanović, Marko Tubić,Saša Marjanović i Aleksandar Mitrović.

Foto promo

 

Po obrazovanju Tucović je bio vajar (diplomirao na Fakulttetu primenjenih umetnosti u klasi Nandora Glida i Vojislava Vujsića), ali je jedan odlazak u Veneciju i susret sa platnima Ticijana, bio presudan za to što se opredelio da četkama i bojama počne da stvara čaroliju. Na njegov likovni izraz uticaj su imali filmski stvaraoci, poput Bunjuela, Bergmana, Tarkovskog, Paradžanova. Ali i pisci i pesnici, pre svega ruski Cvetajeva, Ahmatova, Pasternak, Mandeljštam, Harms, Tolstoj, Dostojevski, Čehovo, ali i naši Meša i Crnjanski. Voleo je poljsku i grčku poeziju, i u ateljeu uvek imao neku "dežurnu knjigu".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MRAČNA STRANA ISTINE: U Ukrajini ubijen dvostruki šampion Evrope - ružne prošlosti