"KAD GUDALO GUDI, KOSOVO SE BUDI": Guslari pred punom salom Kolarčeve zadužbine napravili spektakl za pamćenje (FOTO/VIDEO)

Đ. Grmuša

08. 12. 2023. u 23:17

PRED prepunom salom u Kolarčevoj zadužbini održano je guslarsko veče za pamćenje na temu "Kad gudalo gudi, Kosovo se budi". Dugo Begrad nije imao tu čast da sluša najbolje guslare, a sudeći po ovacijama publike, svi su i više nego zadovoljni.

КАД ГУДАЛО ГУДИ, КОСОВО СЕ БУДИ: Гуслари пред пуном салом Коларчеве задужбине направили спектакл за памћење (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Đ. Grmuša

Svečani program guslarskih narodnih pesama otvorila je pevačica etno muzike Branka Zečević koja je otpevala pesmu "Hiljadu Vidovdana" u saradnji sa guslarom Maksimom Vojvodićem. Nakon gromoglasnog aplauza na binu je izašao voditelj večeri, Rade Crnogorac, koji je dalje nastavio sa programom.

- U ime Udruženja građana "Gusle" želim vam dobrodošlicu na veče gusala "Kad gudalo gudi, Kosovo se budi" - poručio je Crnogorac nakon čega je usledilo predstavljanje guslara pred beogradskom publikom: Milomir Trebješanin, Željko Vukčević, Miroslav Tanović, Nikola Jenkić, Srđan Avdalović, Dušan Pejić, Nikola Krivokapić, Nikola Tošić, Aleksandar Taušan, Maksim Vojvodić, Miloš Šegrt.

Foto: Đ. Grmuša

 

Nakon predstavljanja učesnika manifestacije, na binu je izašao vikarni Episkop jegarski Nektarije koji je blagoslovio skup nakon čega je svečani program zvanično otpočeo. 

Program guslarske večeri započeo je tematikom iz Gorskog Vijenca nakon čega su se nizale i druge pesme sa temom Kosova poput Kneževe večere, Kneževa kletva, Kosovska bitka, Košare, Predrag Leovac, Kosovski božuri, Davorje na Gazimestanu i Zidanje Ljubostinje.

Foto: Đ. Grmuša

 

- Ove godine naši guslari su nas obradovali pesmom u Beogradu, ovde u Kolarčevoj zadubžini, a dogodine, nadamo se i u Prizrenu. Čast mi je što se ponovo može reći da se guslar iz one virtualne hase vratio u publiku jer se publika vratila guslarima i guslama. Svi smo večeras čuli snagu spoja tradicije i individualnog talenta, dakle, videli smo meru srpskog guslarstva u 21. stoleću - poručio je voditlj nakon čega je Branka Zečević ponovo izašla na binu i izvela srpsku tradicionalnu pesmu "Ječam žnjela" koja je ispraćena ogromnim aplauzom, posebno zbog stiha "kad se srpska vojska na Kosovo vrati".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)