POSLE BERLINA -BEOGRAD: Izložba skulptura Saše Pančića u Galeriji Vasić

M.Kralj

30. 11. 2023. u 08:27

PREMA karakteristikama svog vizuelnog jezika, izboru i postupcima obrade materijala, po načinima izlaganja u galerijskom prostoru, značenjima koja u sebi poseduje, produkcija Saše Pančića zauzima specifično i jedinstveno mesto u savremenoj umetnosti sopstvene sredine, sa dodatnim uglednim ulogama u regionu (zahvaljujući samostalnim izložbama u Sofiji, Poreču, Podgorici) i učešćima na kolektivnim u inostranstvu (u Austriji, Nemačkoj, Francuskoj).

ПОСЛЕ БЕРЛИНА -БЕОГРАД: Изложба скулптура Саше Панчића у Галерији Васић

Foto promo

Profesor Jerko Denegri ovo piše o radu našeg umetnika, koji će neposredno posle uspešnog otvaranja samostalne izložbe crteža “Membrana” u berlinskoj galeriji  “Roneva project”, beogradskoj publici predstaviti svoje nove skulptorkse radove u galeriji “Vasić” (Kosovska 16). Postavka će biti otvorena večeras u 19 časova, i trajaće do 23. decembra.

-U svom radu Pančić se služi raznovrsnim materijalima (metalima- prohromom, čelikom, industrijskom gumom, drvetom, kartonom, hartijom) obrađenim postupkom sečenja i savijanja, posredstvom takođe vrlo različitih alata, kako bi forma od početne zamisli bila uzdignuta do za umetnika idealnog izgleda namenjenog, pod dnevnim ili veštačkim svetlom, na odabranim visinama na zidu poput slika ili crteža, na postamentima na tlu poput skulpture, sve sa ključnim ciljem da se u završnom izgledu umetničkog dela u celini javnog izlaganja bude dostignut visoki estetski utisak i učinak- objašnjava Denegri.- Pančićevo poimanje prirode umetnosti nalazi se negde u središtu između krajnosti intuitivnog i teorijskog, manuelnog i mašinskog, planiranog i nepredviđenog u izvođenju umetničkog objekta koji u svom finalnom stadijumu poseduje savršenstvo ostvarivanja umetnikove polazne zamisli.

Nasleđe avangarde i modernizma

GOVOREĆI kako je od samih početaka, pa do danas, negovao multimedijalni umetnički pristup, za intervju dat povodom “Membrana” u Berlinu, Pančić je istakao kako je to bilo potpuno prirodno:

-To je bio jedini način da u praksu uključim sva svoja kreativna interesovanja. Tu mogućnost dalo mi je nasleđe avangarde I modernizma, koje se reflekovalo u postmodernizmu. Doslednost leži u osnovnoj ideji da dominatna umetnička mašta, bez obzira na medij ili material u kome se izražava. Tako sam došao do ideje o “šetnji” kroz različite materijalizacije i jezike, dok je osnovna ideja ta koja stvari drži na okupu.

I dok je izložba u galeriji “Vasić” bila dogovorena godinu dana unapred, kako otkriva Pančić za “Novosti”, a ona u glavnom gradu Nemačke, koji je globalno jedan od najznačaknijih umetničkih centara, došla je potpuno nenadano i brzo.

-“Roneva” se nalazi u delu Berlina gde su pozicionirane sve značajne galerije, a na njenom čelu je Rodžer Vašington, koji se dugo I predano bavi tim poslom – kaže umetnik koji je veoma zadovoljan kako je tamošnja sredina reagovala na njegov rad, i kako je proteklo otvaranje, kome je prisustvovala i ambasadorka Srbije Snežana Janković.

Foto promo

 

Dogovori sa galeristom Vašingtonom, bili su kako objašnjava naš umetnik veoma efikasni, jer su se odlično razumeli, čak su se, o tome koji će radovi činiti postavku, usaglasili u internet prepisci.

-Izložba će biti otvorena do 21. decembra, a dok sam bio u Berlinu potpisali smo i ugovor o srednjoročnoj  saradnji- ističe sagovornik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DOSTA SA LAŽIMA! Crvena zvezda objavila kompletan snimak i detalje razgovora koji su prethodili tuči Naneli - Lazarević! (VIDEO)