KRALJ MILAN JE PROGLASIO OVO MALO MESTO ZA VAROŠ 1871. GODINE: Prva biblioteka imala je samo 10 knjiga (FOTO)

S.BABOVIĆ

30. 11. 2023. u 08:00

KRALj Milan Obrenović dodelio je Brusu status varošice davne 1871. godine i već 30. novembra viđeniji ljudi u ovom malom mestu otvaraju prvu čitaonicu.

КРАЉ МИЛАН ЈЕ ПРОГЛАСИО ОВО МАЛО МЕСТО ЗА ВАРОШ 1871. ГОДИНЕ: Прва библиотека имала је само 10 књига (ФОТО)

Foto:Narodna biblioteka Brus

Sutra biblioteka u Brusu slavi 152 godine rada i sećanje na početak svog rada, kada je, prema podacima ove institucije, imala „10 knjiga, četiri časopisa, dve slike većeg formata i 19 učlanjenih osoba“.

- Beogradski list „Radnik“, izdavača Svetozara Markovića, prvi donosi vest da je u Brusu otvorena čitaonica – navode u Narodnoj biblioteci. - Svoj stalni prostor u Centru za kulturu, biblioteka dobija 1978. godine. Danas je u prostoru od blizu 600 kvadrata i raspolaže fondom od 31.941 jedinice bibliotečke građe.

Biblioteka tokom godine organizuje i književne večeri, promocije, izložbe, predavanja, literarne konkurse, izložbe, tribine, muzičko-scenske nastupe. Poslednjih 13 godina bavi se i izdavaštvom. U toku godine, upiše od 600 do 800 članova, a od 2019. godine u potpunosti je u bibliotečkom sistemu KOBISS.

Iste godine, bibliotekari su počeli da digitalizuju zavičajnu zbirku iz fonda.

Svoj dan obeležiće sutra od 13 sati u čitaonici, gde će biti promovisana knjiga „Glad gladnih“ autorke Jasmine Janković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA GLEDA I NE VERUJE: Rafael Nadal je ovo uradio u Španiji i ruski mediji su zbog toga počeli da krše zakon