PREMINUO CRNOGORSKI REDITELJ GORAN BULAJIĆ

V.K.

19. 11. 2023. u 17:33

ISTAKNUTI crnogorski reditelj i dramaturg Goran Bulajić preminuo je danas u Nikšiću. Tuguju njegove kolege sa kojima je godinama i decenijama radio i stvarao velika dela.

ПРЕМИНУО ЦРНОГОРСКИ РЕДИТЕЉ ГОРАН БУЛАЈИЋ

Foto: Profimedia

- Crna Gora je od danas siromašnija za jednog velikog stvaraoca – dramaturga i reditelja. Napustio nas je Goran Bulajić, naveli su iz Zetskog doma.

Goran Bulajić rođen je 1957. godine u Nikšiću. Tokom duge karijere režirao je više desetina pozorišnih komada širom Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine i Makedonije. Osim teatra, režirao je i brojne televizijske drame. Rukovodio je Dečjim pozorištem u Podgorici, Kotorskim festivalom za decu, Dramskim studiom u Nikšiću, dramskim programom Radio televizije Crne Gore.Nedavno je na proslavi 70. godišnjice CNP-a dobio i status doživotnog člana te teatarske kuće. U Kraljevskom pozorištu Zetski dom režirao je predstavu “Nije čovjek ko ne umre”, koja je premijeru imala 2005. godine.

- Pamtićemo Gorana kao divnog kolegu, prijatelja i oca, naveli su iz Zetskog doma.

Cnogorsko narodno pozorište saopštilo je da se sa dubokim žaljenjem oprašta od velikog prijatelja i dugogodišnjeg kolege, cenjenog crnogorskog dramaturga i pozorišnog reditelja Gorana Bulajića, koji je jutros preminuo i sahranjen u Nikšiću u krugu najuže porodice.

Goran Bulajić, dramaturg i pozorišni reditelj, tokom bogate karijere režirao je više od 60 komada u pozorištima širom Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Srbije. Osim predstava režirao je i brojne televizijske drame. Rukovodio je Dečijim pozorištem u Podgorici, Kotorskim festivalom za decu, Dramskim studiom u Nikšiću, Dramskim programom Rado televizije Crne Gore. Do penzionisanja radio je kao dramaturg u Crnogorskom narodnom pozorištu dajući nesumnjiv doprinos delovanju CNP-a u kojem je režirao predstave: „Pisac porodične istorije“, „Zvijezda na čelu naroda“, „Krstitelj“, „Luda kuća“ i „Smrt i đevojka“, koje su imale značajnog uspeha. Na Dan Crnogorskog narodnog pozorišta 1.novembea stekao je status doživotnog člana nacionalnog teatra.

-Pamtićemo ga kao uzornog kolegu, velikog profesionalca i iznad svega velikog čoveka koji je svojim delovanjem ostavio dubok trag u pozorištu i crnogorskoj kulturi. Kolektiv CNP-a upućuje porodici izraze najdubljeg saučešća, poručuju iz CNP-a.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (0)

BRUKA! Evo šta je Nikola Jokić doživeo nakon što je sa Denverom ostao bez šampionske titule