I PROĐE TAJ DAN... Žarko Laušević (1960 - 2023) - Kultni likovi (2)

Piše: Marina Mirković

19. 11. 2023. u 19:51

NADAREN od naj­mlađih dana, kada je odlučio da će da upiše akade­miju, njegovi su pomislili na likovnu, na Cetinju, međutim on je pošao na beograd­sku, glumačku, gde je primljen u klasu Mi­nje Dedića.

И ПРОЂЕ ТАЈ ДАН... Жарко Лаушевић (1960 - 2023) -  Култни ликови (2)

Foto V. Danilov

Jugoslovensko dramsko stipendi­ralo ga je poslednjih godina studija, a on sve vraća maestral­nim ulogama. Kao i na filmu - svaki re­ditelj koji je Žarku poverio rolu, znao bi da je taj lik rešen, i to majstorski. Tako da sve, i autore i gleda­oce, ostavi bez daha.

Radio je to svaki put iznova, od prvih rola na pozorišnim sce­nama, od prvih pojava na filmu koje su se odreda zlatnim slo­vima utisnule u isto­riju jugoslovenske kinematografije.

Od starta, od "Šme­kera", "Sivog doma" ili "Oficira sa ru­žom", navikao nas je na to da likovi koje je otklonio i oživeo - prerastu u kultne. Od samog se početka ta­ko oko Žarka stvarao mit, a on je meteor­skom brzinom stekao status istin­ske zvezde.

Igrao je, od početka, pa sve do preranog svog kraja, toliko, i ta­ko, da bi se svaki segment njegove glumačke ostavštine, svaka stvaralačka fa­za pojedinačno, mogla sagledati kao jedna kompletna umetnička karijera. I to više no respektabilna.

Nije Žarkov oreol smakao ni skandal u JDP, kada je kao ha­rizmatični princ- čovek-svetac sa scene izgovorio reči koje do danas odjekuju iz tame, iz mraka u koji su nas upravo ti pro­tivnici predstave gu­rali... Svakim svojim postupkom, ne samo ulogom, pa i tim obraćanjem sa pozornice, on je potvrđivao svoj jedinstveni dar, svoju mudrost, svoju ljudskost i uzvišenost i čvrstinu svog moral­nog sklopa.

Foto V. Lalić

Nije njegov zvezdani status moglo poljulja­ti ništa, činilo se tada. No, upravo se tako desilo, kobnom igrom sudbine, zame­šateljstvom slučaja, preplitanjem ko zna čijih sve zlih kobi... Pomenuti će Sve­ti Sava i istoimena predstava, najpre, dovesti do preporu­ke beogradske poli­cije da se Laušević naoruža. I poneo je pištolj, od tada, on koji je dobro znao šta se baš uvek desi sa onom Čehovljevom puškom koja visi na zidu u prvom či­nu...

Podrška Miri Furlan

TAKOĐE igrom sudbine i diktatom reditelja naših života, izgna­na sa ovih prostora i iz profesije u ono zlo doba - glumica Mira Furlan, u svojim se zapisima prisetila i Žarka, te njegovog usa­mljenog glasa podrške:

- Nisu svi u Beogradu zanijemjeli. Moj partner u predstavi, Žarko Laušević, prokomentirao je javno moj odlazak:

"Svi smo izgubili bitku. Beograd je izgubio veliku glumicu - kao eklatantan primer gluposti i besmislenosti rata. Mislio sam da smo u pozorištu svi glumci... i, odjednom... Strašno je kad moraš da spoznaš da je neko Hrvat, a pre toga si verovao da je glumac... tako počinje fašizam." ( "Vreme", 16. 12. 1991. )

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)