OD BAMBIJA DO HOKNIJA: Mišo Filipovac predstavlja nove radove u Galeriji "Atrijum" Biblioteke grada Beograda

M.A.K.

10. 11. 2023. u 16:20

IZLOŽBA "Glasovi u kući", koja će do polovine novembra, biti otvorena u Galeriji "Atrijum" Biblioteke grada Beograda, predstavlja zbirku novih radova umetnika Miša Filipovca, koja otkriva intrigantni svet jelena.

ОД БАМБИЈА ДО ХОКНИЈА: Мишо Филиповац представља нове радове у Галерији Атријум Библиотеке града Београда

Foto promo

Ali ova serija je i priča o čoveku, puna ličnih preispitivanja, baš kao u knjizi Perl Bak, čiji naslov je autor citirao u nazivu svoje postavke, koja se, takođe, bavi seobama sa sela u grad, narušenom ekologijom, međuljudskim odnosima i istrebljenjem slabijeg, odnosima flore i faune. 

Čest motiv na slikama Filipovca je lane, o čemu između ostalog, u katalogu postavke piše:
- Priča o Bambiju je meditacija o postojanju, o nemoći o preživljavanju. Austrijski pisac, jevrejin, Feliks Salten napisao je priču Bambi, život u šumi 1923. godine, a zbog narastajućeg nacizma, preselio se u Švajcarsku. U lik Bambija utkao je sopstvenu životnu priču. Bambi je univerzalni simbol bezazlenosti i dobrote. Rađa se u idiličnoj šumi, zaštićen majčinskom ljubavlju. U dramatičnom raspletu suočava se sa najvećim gubitkom, za koji je zaslužan Čovek. Veliki Princ, njegov otac daje mu bolne smernice za budućnost: "Moraš da naučiš da živiš sam, ako želiš da se zaštitiš, shvatiš smisao postojanja i dostigneš mudrost." Kao metafora čistote i ljubavi, Bambi ove godine slavi 100 godina postojanja. Svet je i dalje opasno mesto, a pouke Velikog Princa i dalje su važeće.
U ciklusu slika "Drveno kraljevstvo" iz 2020. upravo su dominirali usamljenost, neizvesnost i strepnja. Ali, na novim radovima manje je te sumorne atmosfere. Slike ciklusa "Glasovi u kući" inspirisane su delima jednog od najznačajnijih britanskih umetnika Dejvida Hoknija koji je ove godine napunio 86 godina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave