NAPOLEONOVA I POVELJA KRALJA SUNCE PRED POSETIOCIMA SAJMA: Adligat u saradnji sa Udruženjem književnika i Poštom izložio vredne eksponate

V.C.S.

21. 10. 2023. u 15:26

U saradnji sa Udruženjem književnika Srbije, Udruženje za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat prikazaće na Sajmu knjiga, na štandu Pošte Srbije Povelju cara Napoleona Bonaparte sa potpisom imperatora, pomilovanje vojnika dezertera, potpisanu u Palati Fonteblo, u Parizu, 27. 9. 1807. godine.

НАПОЛЕОНОВА И ПОВЕЉА КРАЉА СУНЦЕ ПРЕД ПОСЕТИОЦИМА САЈМА: Адлигат у сарадњи са Удружењем књижевника  и Поштом изложио вредне експонате

Adligat

U Povelji stoji i rečenica „dajemo prednost milosrđu nad strogošću zakona", a tu su i potpisi autora Napoleonovog zakonika i najbližih Napoleonovih saradnika.

Posetioci će takođe moći da vide i Povelju kralja Luja XIV, kralja Sunce, sa zlatnim pečatom i njegovim potpisom. To je jedan od najslavnijih francuskih kraljeva, poznat po izjavi: „Država – to sam ja!" Sedamdeset i dve godine je vladao Francuskom, izvršio opsežne reforme i ostvario niz vojnih pobeda. Vladao je iz Versaja jednim od najblistavijih perioda francuske istorije.

Izložena je i posveta pesnika Žaka Prevera srpskom novinaru i publicisti Kosti Dimitrijeviću. Prever je jedan od najčitanijih francuskih i svetskih pesnika 20. veka. Njegovi stihovi su među najlepšim ljubavnim stihovima ikada napisanim na našoj planeti.

Tu je i nekoliko posveta dobitnika najprestižnije francuske nagrade za književnost, Gonkurove nagrade.

Budući da je francuski jezik bio zvaničan jezik na srpskom dvoru, Adligat je izložio i originalna pisma kralja Milana Obrenovića njegovom sinu kralju Aleksandru na francuskom.

Pisaća mašina Milovana Danojlića iz njegovog legata, smeštenog u Adligatu, svedoči o značajnom srpskom književniku koji je veliki deo života proveo u Poatjeu, u Francuskoj, ali i podseća na bezbrojne srpske umetnike i studente koji su obogatili svoju zemlju, a bili životno vezani za Francusku. Jedan od njih je i Danilo Kiš, pa je izloženo i njegovo pismo „Saveti mladom piscu" upućeno sadašnjem predsedniku Udruženja književnika Srbije Milošu Jankoviću. To je bio predložak za knjigu koju je Kiš napisao na tu temu.

Izložene su i pisaće mašine Desanke Maksimović iz legata Žarka Petrovića, sveukupnog pobednika Beogradskog proleća, autora pesme „Sve moje jeseni su tužne". Mogu se videti i šeširi Milana Nenadića, Andreja Jelića Mariokova, Slobodana Stojadinovića Ču Dea, Jaše Grobarova, Ljubivoja Ršumovića i Baje Lukovića – značajnih srpskih pesnika.

U galerijskom delu Sajma knjiga Adligat prikazuje izložbu „Dizajn kao sudbina" o bogatom radu prvog srpskog nezavisnog izdavača i jednog od najznačajnijih dizajnera – Slobodanu Mašiću.

Na štandu Pošte Srbije biće postavljena i velika poštanska kočija koja će za ovu priliku postati „književna kočija", ispunjena knjigama koje je obezbedio Adligatov Muzej knjige i putovanja.

Originalne carske povelje, kao najvredniji dokumenti, biće prikazani tokom prva dva dana trajanja Sajma, a kasnije će biti izložene replike.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)